Pasiruoškite tarakonų revoliucijai - jie jau yra atsparūs insekticidams  ()

Anot mokslininkų, netrukus tarakonai gali tapti beveik nemirtingi – jų nebepavyks išnaikinti įprastais insekticidais. Naujas tyrimas atskleidė, kad naminiai prūsokai (Blattella germanica) tampa vis atsparesni daugeliui parazitų naikinimo priemonių ir insekticidų, o taip pat ir chemikalams, su kuriais jie nėra turėję tiesioginės sąveikos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dėl šios priežasties taps praktiškai neįmanoma išnaikinti namuose apsigyvenusius kenkėjus, rašo „IFL Science“.

Žurnale „Scientific Reports“ publikuotas tyrimas atskleidė, kad atsparumą nuodingoms medžiagoms įgija jau kitos kenkėjų kartos palikuoniai. Taip pat kai kurie vabzdžiai įgauna kryžminį atsparumą, o tai reiškia, kad turėdami kontaktą su vienokiais insekticidais, jie tampa atsparūs panašaus tipo nuodingoms medžiagoms.

„Nemanėme, kad taip greitai nutiks kažkas panašaus, – kalbėjo tyrimo autorius, Purdue universiteto Entomologijos fakulteto mokslininkas Michaelas Scharfas. – Pastebime, kad vos per vieną vabzdžių kartą jų atsparumas padidėja keturis ar net šešis kartus.“

Tyrimo metu mokslininkai trijų rūšių insekticidais – abamektinu, boro rūgštimi ir tiametoksamu – šešis mėnesius skirtingais būdais bandė išnaikinti tarakonus gyvenamuosiuose butuose Indianoje ir Ilinojuje. Pirmojo bandymo metu, visi trys chemikalai buvo keičiami kas mėnesį, seka buvo pakartota du kartus. Antrojo bandymo metu šešis mėnesius buvo naudojami dviejų skirtingų rūšių insekticidai. Trečiojo bandymo metu tarakonai buvo naikinami vienos rūšies insekticidu, kuriam tarakonai bandymo pradžioje turėjo nedidelį atsparumą.

Nepriklausomai nuo skirtingų naikinimo metodų ir chemikalų, tyrėjams nepavyko sumažinti tarakonų populiacijos dydžio. Naudojant vienos rūšies insekticidą, tarakonų populiacija padidėjo maždaug 10 proc., nes vabzdžiai ėmė įgyti atsparumą. Tarakonų populiacija išaugo ir naudojant dviejų rūšių insekticidus. Pakaitomis naudojant trijų rūšių insekticidus, tarakonų skaičius išliko toks pat, tačiau kenkėjų sumažinti nepavyko.

Vėliau mokslininkai savo tyrimo rezultatus patvirtino ir laboratoriniais bandymais. Kaip ir tikėtasi, rezultatai patvirtino, kad daugelis tarakonų ir jų palikuonių iš tiesų tapo atsparūs tam tikrai pesticidų rūšiai.

Per tris mėnesius trunkantį reprodukcinį ciklą iš tarakonų kiaušinėlių gali išsiristi iki 50 palikuonių, todėl tik mažai palikuonių daliai reikia įgyti kryžminį atsparumą, išgyventi ir daugintis, kad per porą mėnesių atsistatytų populiacijos kiekis.

Šių vabzdžių nemėgstama ne be reikalo. Jie nešioja daugybę patogenų, įskaitant žarnines lazdeles, salmoneles ir astmą sukeliančius alergenus. Kadangi tarakonaiįprastai apsigyvena žmonių namuose, jie gali tapti ligų pernešėjais.

Nors tarakonai dar netapo atsparūs stipriam treptelėjimui koja, naujas tyrimas atskleidė, kad norint išnaikinti kenkėjus, žmonėms teks pasukti galvą. Anot mokslininkų, nebepakaks pasitikėti vien insekticidais – kenkėjus naikinti teks chemikalus papildant įrengtais spąstais, vertės atidžiau rūpintis sanitarija.

„Susidūrėme su anksčiau neįsivaizduotu iššūkiu, – kalbėjo M. Scharfas. – Kadangi tarakonai tampa atsparūs daugeliui insekticidų rūšių, taps nebeįmanoma kontroliuoti šių kenkėjų populiaciją vien chemikalais.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(9)
(1)
(8)

Komentarai ()