Kodėl ant nagų nesimato baltų pusmėnulių: tai gali būti ir rimtų susirgimų pasekmė  ()

Dauguma žmonių ant kiekvieno nago plokštelės prie pat odelės turi balkšvą pusmėnulį. Deja, jį turi ne visi, o jo nebuvimas gali byloti apie vitaminų trūkumą ar net rimtas sveikatos bėdas, rašo medicalnewstoday.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nagai auga iš savotiškos kišenėlės, kurią medikai vadina nago šaknimi. Būtent ten ir vyksta naujų ląstelių gamyba. Tos ląstelės telkiasi į vieną vietą ir visos kartu pro oda veržiasi lauk. Pusmėnulį galima įvardyti kaip plika akimi matomą nago šaknies dalį, nors kartais slepiasi ir ji.

Yra žmonių, kurie pusmėnulius turi tik ant nykščių. Odos spalva ir kiti veiksniai taip pat gali lemti pusmėnulio ryškumą.

Pusmėnulį sudaro naujausia nago dalis, ji gali labai daug pasakyti apie žmogaus sveikatą. Nors pusmėnulio nebuvimas tikrai ne visada praneša apie rimtas sveikatos problemas, tačiau, jeigu turite kokių nors nuogąstavimų, būtinai pasitarkite su gydytoju.

Štai kelios galimos priežastys, kodėl pusmėnulis išnyksta ar tampa menkai matomas.

Prasta mityba

Jeigu žmogus su maistu negauna pakankamai maistingų medžiagų (tokią situaciją lemia ekstremalios dietos ar sveikatos sutrikimai, apsunkinantys organizmo galimybę įsisavinti maistingas medžiagas bei mitybos sutrikimai), neigiamus pokyčius pajunta ir nagai. Pavyzdžiui, nago pusmėnulis gali išnykti pas vitamino B12 stokojančius žmones. Jų nagai taip pat gali tapti pilkai rusvi. Konkrečių vitaminų ir mineralų stygių organizme gali atskleisti kraujo tyrimas. Gydytojas taip pat, atsižvelgdamas į paciento mitybos įpročius, gyvenimo būdą, sveikatos būklę ir kitus veiksnius, gali padėti išsiaiškinti, ko tiksliai stinga organizmui.

Baltmė

Baltmė – lėtinė odos liga, kuria sergančių žmonių oda (dažniausiai lopais) ima prarasti spalvą. Taip nutinka organizmui ėmus pulti melanocitus – odos ląsteles, suteikiančias odai spalvą. Kai kuriems baltme sergantiems asmenims ima keistis ir nagai – išnyksta nago pusmėnulis. 2016 metais su 100 baltme sergančių žmonių ir su 100 sveikų atliktas tyrimas. Nustatyta, kad liga lemia ir nagų pokyčius. Nepaisant to, 13 žmonių, nesirgusių baltme, neturėjo pusmėnulių, o tai reiškia, kad jų gali nebūti nepriklausomai nuo šios ligos.

Baltme sergantieji gali susirgti ir daugiau ligų, pavyzdžiui, skydliaukės ligomis. Be to, jiems didesnis pavojus nudegti saulėje ir susirgti kitomis su saule susijusiomis ligonis.

Mažakraujystė

Mažakraujyste sergantys žmonės neretai tampa išblyškę, o dėl šios priežasties praktiškai nematomas tampa ir nago pusmėnulis. Mažakraujystė – vienas iš dažniausiai pasitaikančių kraujo sutrikimų. Vien Jungtinėse Valstijose ši būklė diagnozuota mažiausiai 3 mln. žmonių.

Viena iš pagrindinių mažakraujystės priežasčių yra geležies stygius, kuris dažniausiai pasireiškia smarkiai nukraujavus, pavyzdžiui, po gimdymo ar trūkus kraujagyslei. Ši būklė išsivysto ir tais atvejais, kai organizmas deramai neįsisavina geležies arba asmuo šio elemento negauna su maistu.

Inkstų problemos

Žmonėms, kuriems dėl inkstų sutrikimų atliekama dializė, neretai nebeturi nagų pusmėnulių. Medikai mano, kad taip gali nutikti dėl inkstų problemų sukeltos mažakraujystės. Be to, labai svarbu, jog asmenys, įtariantys, jog galbūt serga mažakraujyste, turėtų kreiptis į medikus. Inkstų problemų turintys žmonės ant nagų gali pastebėti rudą juostelę.

Širdies ir plaučių ligos

Žmonių, sergančių tam tikromis širdies ir plaučių ligomis, nagų pusmėnuliai gali paraudonuoti. Štai keli sutrikimai, lemiantys tokius pusmėnulio spalvos pokyčius: lėtinė obstrukcinė plaučių liga, širdies nepakankamumas, įvairios kraujagyslių ligos.

Cirozė

Cirozė – lėtinė liga, kurios metu pažeidžiami ir randėja kepenys, sutrinka jų funkcija. Diabetu sergantys, tie, kurie piktnaudžiauja alkoholiu, vyrai ir vyresni nei 50 metų žmonės priklauso cirozės rizikos grupei.

Kepenų ciroze sergantiems asmenims nago pusmėnulis gali paraudonuoti. Taip pat neretai pabąla patys nagai, tad pasidaro sunku tą pusmėnulį įžiūrėti.

Argirija arba apsinuodijimas sidabru

Kai kurių žmonių nagų pusmėnulis gali pamėlynuoti. Tokie nago pusmėnulio spalvos pokyčiai gali signalizuoti apie argiriją – tai apsinuodijimas sidabru. Šia liga rizikuoja susirgti asmenys, dirbantys su cheminėmis medžiagomis arba toksiškomis dulkėmis. Sergant šia liga, kojų nagų pusmėnuliai išlieka balti, tačiau žmogaus rankos, veidas ar net akių obuoliai gali pamėlti.

Wilsono liga

Wilsono liga – genetinis sutrikimas, kurį sukelia pavojingas kiekis vario, susikaupęs organizme. Ši liga pasireiškia daugybę skirtingų simptomų, tarp kurių kepenų veiklos sutrikimai, traukuliai, nerimas, depresija, nerangumas ir sutrikusi eisena. Kartais Wilsono liga sergantiems asmenims pamėlynuoja nagų pusmėnuliai.

Geltonų nagų sindromas

Yra ligų, kuriomis sergant nagai sustorėja ir pageltonuoja, išnyksta pusmėnulis. Taip pat nagai gali pasidaryti nelygūs, o odelės – pakeisti formą ar net visai išnykti. Dažniausiai pasitaikanti priežastis – skysčių kaupimasis pleuroje arba audiniuose, supančiuose plaučius ir krūtinę. Nagai pageltuoti, o pusmėnuliai išnykti gali ir sutrikus kraujotakai.

Kada vertėtų kreiptis į gydytoją

Kreiptis į medikus dėl pusmėnulio išnykimo vertėtų tais atvejais, kai norima atmesti tam tikrų medicininių būklių tikimybę, pavyzdžiui, jų išnykimas gali byloti apie apsinuodijimą sidabru. Žmonės, kurių nagai tiesiog neturi pusmėnulių, tačiau nejaučia jokių nerimą keliančių simptomų, neturėtų jaudintis – kartais pusmėnulių paprasčiausiai nesimato.

Kai žmogų vargina ir kiti simptomai, pavyzdžiui, sunku kvėpuoti, skauda krūtinę ar vargina neįprastas tinimas, nagų pusmėnulių išnykimas gali perspėti apie gyvybei pavojingą sveikatos problemą. Tokiais atvejais būtina skubiai kreiptis į medikus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(5)
(3)
(2)

Komentarai ()