Hubble teleskopas parodė, ką tai reiškia kosmoso „vyšnių žydėjimas“  ()

Europos kosmoso agentūra (ESA) paviešino naujausią teleskopo „Hubble“ fotografiją: joje matome galaktiką NGC 1156, kuri primena subtilų vyšnių žydėjimą pavasarį.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip rašo ESA, daugelis ryškių „žydinčiųjų“ galaktikoje iš tikrųjų yra žvaigždėdaros proceso dalis – tai regionai, kuriuose gimsta naujos žvaigždės. Šiuose regionuose naujųjų žvaigždžių spinduliuojama energinė šviesa teka į išorę ir susiduria su netoliese esančiomis vandenilio dujų kišenėmis, todėl dujos šviečia rausvu atspalviu.

NGC 1156 yra Avino žvaigždyne. Ji klasifikuojama kaip nykštukė nereguliari galaktika, o tai reiškia, kad ji neturi aiškios spiralės ar apvalios formos, kaip ir kitos galaktikos. Tai pat ji yra mažesnė, nors turi sąlyginai didelį centrinį regioną, kuriame tankiai sukasi žvaigždės.

Kai kurios NGC 1156 dujų kišenės sukasi priešinga kryptimi nei visa galaktikai, o tai rodo, kad NGC 1156 praeityje buvo susidūrusi su kita galaktika. Kitos galaktikos gravitacinė jėga bei turbelencinis tokio susidūrimo chaosas galėjo sugadinti galimai tvarkingesnį medžiagų sukimąsi NGC 1156. Todėl šiandien matome tokį keistą reiškinį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(12)
(1)
(11)

Komentarai ()