Iš ko sudaryti dygliakiaulių dygliai? Ar tiesa, kad šis gyvūnas gali jais šaudyti?  ()

Dygliakiaulės - labai plačiai paplitę graužikai, gyvenantys Amerikos, Europos, Azijos ir Afrikos žemynuose. Dygliakiaulės tokį vardą gavo ne be reikalo - jų kūnus dengia stori ir ilgi dygliai. Bet ar tiesa, kad šis gyvūnas gali jais šaudyti? Ir kodėl jie turi antibakterinių savybių?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dygliakiaulės skirstomos į dvi grupes - senojo ir naujojo pasaulio. Visos jos yra dygliuotos. Dygliai saugo nuo užpuolikų ir šalčio. Štai Šiaurės Amerikoje paplitusios dygliakiaulės turi po maždaug 30 tūkstančių dyglių, kuriuos gali pašiaušti, jei kyla pavojus.

Animaciniuose filmukuose yra tekę matyti, kaip dygliakiaulė iššauna savo dyglius užpuoliko kryptimi. Tai - senos pasakos, neturinčios nieko bendro su realybe. Greičiausiai kadaise žmonės pastebėjo, kaip dygliakiaulės savo dyglius išmeta judindamos uodegą - tie dygliai tikrai silpnai laikosi odoje.

Dygliakiaulių dygliai turi mažus kabliukus, kurie užsikabina už užpuoliko odos, trukdydami dyglį pašalinti. Vietoje iškritusio ar užpuoliko kūne palikto dyglio užauga naujas. Iš tikrųjų, tie dygliai yra ne kas kita, kaip šio graužiko plaukai.

Dygliakiaulių dyglius sudaro storas keratino sluoksnis - šie dygliai tėra modifikuoti plaukai. Taigi, jie iškrenta nesukėlę skausmo. Tiesa, įdomu tai, kad dygliakiaulių dygliai gali padėti numalšinti infekcijas, tik kodėl?

Dygliai pasižymi antibiotikams būdingomis savybėmis. Mokslininkai mano, kad evoliucijos eigoje jos išsivystė tam, kad apsaugotų dygliakiaulę nuo sau sukeltų sužeidimų. Dygliakiaulės įprastai gyvena po vieną, tačiau poravimosi sezono metu neretai sužeidžia viena kitą. Antibakterinės dyglių savybės apsaugo šiuos graužikus nuo infekcijų.

Beje, dygliakiaulės ginasi ne tik dygliais, bet ir kvapu - teigiama, kad jos dvokia kaip sūris ar seniai nesiprausęs žmogus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(15)
(3)
(12)

Komentarai ()