Ar žinote, ką reiškia jei katė atkišo jums užpakalį? Kaip katės bendrauja ir ką reiškia jų vizualiniai signalai  ()

Katės bendrauja įvairiausiais būdais, pateikdamos regimuosius, girdimuosius, kvapų ir lytėjimo ženklus. Būtent dėl šios priežasties katės mėgsta žmonių atžvilgiu atstatyti savo pasturgalius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Regimąją komunikaciją katės demonstruoja besinaudodamos kūno kalba. Katės ausų, galvos, uodegos ir viso kūno pozicija perteikia tam tikrą žinutę kitoms katėms bei šeimininkui. Pavyzdžiui, pasilenkimas, ausų nulenkimas, galvos įtraukimas į pečius yra universalus ženklas, kad katė nenori bendrauti su kitomis katėmis arba su jumis. Tiesioginis akių kontaktas, stovėjimas tiesiai ar kailio pašiaušimas yra ženklai, kad katė yra pasiruošusi elgtis agresyviai. Kita vertus, jeigu uodega yra iškelta aukštai, o katė į jus ramiai žiūri ir lėtai mirksi, tai rodo draugiškumą.

Tikriausiai dauguma yra girdėję, kaip katės bendrauja garsais. Miaukimas, šnypštimas, murkimas ir kiti garsai parodo, kaip katė jaučiasi mūsų ar kitų kačių atžvilgiu.

Katės moka komunikuoti ir kvapais. Kai galvojame apie kačių teritorijos žymėjimą, dažniausiai manome, kad jos tiesiog šlapinasi ir tokiu būdu žymi savo teritoriją. Taip, katės tam naudoja šlapimą – o kartais ir išmatas – tačiau taip pat žymi savo teritoriją, kai trinasi viena į kitą, žmones ar daiktus. Katės palieka cheminius pėdsakus, kai į daiktus trina savo galvas, ausis ar uodegas. Jos taip pat gali palikti pėdsakus tarppirštinėmis liaukomis – nagais braižydamos daiktus. Katės taip pat turi liaukas burnų kampučiuose, galvos šonuose, po smakru ir už ausų. Liaukų yra ir ant katės uodegos.

Kai katės rodo draugiškumą viena kitai, jos trina galvas ir glaustosi viena su kita. Atlikdamos šiuos veiksmus jos keičiasi kvapais ir formuoja „kolonijos“ kvapą, o tai užtikrina, kad jų kvapas yra panašus į kitų grupei priklausančių kačių (kolonija yra kačių grupė, kuri gyvena tuose pačiuose namuose ar toje pačioje vietovėje). Jos ne tik trinasi galvomis ir glaustosi, bet bendrauja ir kitomis formomis – laižo viena kitą ar miega kartu.

Mokslininkai pastebėjo, kad kai viena katė artėja prie kitos pakelta uodega, tai reiškia, kad prie pirmosios katės kitos kolonijos katės dažniau glaustosi. Įprastai kačių glaustymasis įvyksta po to, kai viena katė ateina prie kitos katės pakelta uodega. Jeigu abi katės yra pakėlusios uodegas, glaustymosi ir galvų trynimo tikimybė dar labiau išauga.

Panašiai katės elgiasi su žmonėmis, o kai katės jums atstato savo pasturgalį, jos demonstruoja savo komunikaciją su jumis. Mat taip darydamos katės tikisi dėmesio ir glostymo. Glostant ant katės kailio patenka žmogaus kvapo, o žmogus perima katės kvapo. Taigi, katės tokiu būdu nori apsikeisti kvapais ir taip demonstruoja bendravimą. Išvis, tai yra ženklas, kad katė jus mėgsta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(43)
(4)
(39)

Komentarai ()