Geriau jau robotas nei kitas žmogus? Naujausia apklausa atskleidė, kad žmonėms ne vis vien, kas juos išspirs iš darbo  ()

Daugelis tyrimų patvirtina tą patį faktą – žmonės mano, kad robotai iš jų atims darbo vietas. Tačiau naujausiame tyrime į šį klausimą buvo pasižiūrėta kiek kitu kampu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Miuncheno technikos universiteto mokslininkai išsiaiškino, kad daugelis žmonių geriau jau savo darbo vietą užleis robotui nei kitam žmogui.

Tyrėjai 300 žmonių pasiteiravo, kam jie skirtų pirmenybę, jei tektų išeiti iš darbo. Ar geriau, kad jų vietą užimtų robotas, ar, kad kitas žmogus?

Ir tik 37 proc. respondentų atsakė, kad jiems būtų maloniau, jei į jų vietą ateitų kitas žmogus.

Tyrėjai taip pat siekė išsiaiškinti, kaip gi žmonės jaustųsi, jei juos pakeistų robotas arba kitas žmogus. Ir apklausa parodė, kad į darbuotojo vietą atėjęs kitas žmogus daro didesnį poveikį asmens tapatumui.

Kitaip tariant, žmogus, praradęs darbo vietą kitam žmogui, jaustųsi blogiau, nei tuo atveju, jei jį pakeistų robotas.

Tyrėjas Armin’as Granulo „New Scientist“ teigė, kad vienas iš tokių rezultatų paaiškinimų galėtų būti toks, kad žmonės tiesiog nesitiki, kad bus pajėgus konkuruoti su į darbo rinką ateinančiais robotais, tad susitaikymas su darbo vietos praradimu robotui yra mažiau skausmingas.

Žmogus jau iš anksto yra apgalvojęs tokią galimybę, tad ji yra mažiau skausminga. Tuo tarpu darbo vietos praradimas kitam žmogui reiškia, kad pradėjote esant tokioms pačioms sąlygoms, bet vis tiek praradote savo darbo vietą – tikėtina, kad geresniam specialistui – ir tai skaudina labiau.

Plačiau su tyrimo rezultatais galite susipažinti moksliniame žurnale „Nature Human Behavior“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(6)
(0)
(6)

Komentarai ()