Vergovė ar įprasta verslo praktika? Išaiškėjo nemaloni tiesa: kad būtų įgyvendinti „Amazon“ užsakymai, Kinijos moksleiviai dirbo nelegaliai bei naktimis – „fizinė prievarta ir žiaurūs užgauliojimai“, kaip priedas  ()

Iš paviešintų dokumentų paaiškėjo, kad Kinijoje daugiau nei 1500 moksleivių dirbo naktimis bei nelegaliai. Kai kuriems tėra vos 16 metų. Jie dirbo „Amazon“ tiekėjui „Foxconn“ kompanijai bei gamino „Amazon Echo“ ir kitus įrenginius, kurie palaiko „Alexa“ balso asistentą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš tikrųjų Kinijos gamyklose 16-os metų ir vyresniems moksleiviams yra leidžiama dirbti, bet tik ne viršvalandžius ir, juolab, naktimis.

Kaip praneša „The Guardien“, moksleiviai buvo laikomi „stažuotojais“ ir šių moksleivių mokytojams buvo sumokama už tai, kad jie atlydėtų moksleivius į darbą. O tai jau yra akivaizdus Kinijos darbo įstatymų pažeidimas.

Niujorke įsikūrusios darbo stebėjimo agentūros „China Labor Watch“ atliktas tyrimas bei paviešinti dokumentai atskleidė, kad situacija yra dar prastesnė.

Prieš moksleivius buvo naudojama „fizinė prievarta ir moksleiviai buvo žiauriai užgauliojami“. Išties nerimą kelianti informacija, bet „Foxconn“ (kuri dar ir „Apple“ kompanijai gamina „iPhone’ telefonus aut. past.) patvirtino „The Guardian“ žinoję, kad pažeidžia darbo įstatymus.

Jie to ėmėsi siekdami įvykdyti „Amazon“ nurodytas kvotas, tad per „neapsižiūrėjimą“ vaikai dirbo naktimis ir viršvalandžius. Teigiama, kad daugiau taip nevyksta.

„Faxconn“ taip pat apkaltino vietinę vadybos komandą, kuri tiesiog neapsižiūrėjo ir teigė, kad vaikai, dirbantys gamykloje, įgavo „praktinės darbo patirties“.

Kiek vyresni jaunuoliai „China Labor Watch“ tyrėjams teigė, kad jų atliekami darbai nieko bendro neturėjo su jų kursiniais darbais. Pavyzdžiui, 17-etė kompiuterijos studentė teigė turėjusi kasdien ant tūkstančių „Amazon Echo“ įrenginių uždėti apsaugines plėveles.

Jos mokytoja iš pradžių žadėjo, kad darbas truks 8 valandas per dieną ir taip 5 darbo dienas per savaitę. Tačiau realybėje visi dirba 10-ies valandų pamainomis ir per savaitę teturi vieną poilsio dieną.

„Aš bandžiau pasakyti savo [gamybos] linijos vadovui, kad nenoriu dirbti viršvalandžių“, - sakė vienas iš studentų. „Bet jis apie tai pranešė mano mokytojui, o pastarasis pasakė, kad jei nedirbsiu viršvalandžių, negalėsiu stažuotis Faxconn gamykloje ir tai turės įtakos mano mokslų baigimui bei paraiškoms dėl stipendijų.“

Paviešinti „Foxconn“ dokumentai taip pat atskleidė, kad kompanija tokiems stažuotojams per valandą moką 2,08 eurus – čia įskaitant viršvalandžius ir kitus priedus – o bazinis valandinis įkainis siekia 1,27 eurus.

Patyrusių darbuotojų valandinis atlyginimas prasideda nuo 2,55 eurų. Dokumentuose taip pat matyti, kad kompanija nuo praėjusių metų šiuos valandinius įkainius sumažino.

Sausio mėn. „Amazon“ pareiškė, kad pardavė daugiau nei 100 mln. „Alexa“ prietaisų, kurie tiesiogiai konkuruoja su „Google Home“ įrenginiais. Tokie namų prietaisų valdymo pagalbininkai, kuriems komandos duodamos balsu, JAV kainuoja apie 45 eurus, Jungtinėje Karalystėje apie 55 eurus, Australijoje apie 48 eurus, tačiau sudėtingesni prietaisai gali kainuoti ir 3 kartus brangiau.

„Foxconn“ mokykloms kas mėnesį sumoka po 500 juanių (63,06 eurus aut. past.) už kiekvieną į gamyklą atvestą mokinį.

Viename įmonės dokumente nurodyta, kad yra susitarta su keturiomis mokyklomis, kurios gamyklai pristatys 900 mokinių, nors kituose dokumentuose jau kalbama, kad šiais metais „Foxconn“ planuoja iš viso įdarbinti 1800 stažuotojų.

„Foxconn“ dokumentai taip pat atskleidžia, jog kompanija suvokė, kad moksleivių samdymas jiems sukels problemų, tačiau galiausiai nuspręsta, jog nauda viršija rizikas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(30)
(2)
(28)

Komentarai ()

Susijusios žymos: