Oro tarša tokia baisi, kad saulės energetika gali tapti beprasmė – naujas tyrimas atskleidė kas Kinijoje nutiko per pastaruosius 55-erius metus (Video)  ()

Saulės energetika auga ir ypatingai Kinijoje. Visgi, iškilo nenumatyta problema – tvyrantis smogas ir oro tarša tokia didelė, kad saulės spinduliai nepasiekia saulės panelių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nature Energy“ publikuotame tyrime teigiama, kad dėl Kinijoje tvyrančios oro taršos, saulės panelių pagaminamos energijos kiekis sumažėjo 15 proc.

Oro kokybė Kinijoje sparčiai blogėja dėl vis dar intensyvaus anglies naudojimo ir augančio pramonės gamybos sektoriaus.

Po internetą keliaujančiose nuotraukose, kuriose matomi pilki, apniukę vaizdai ir žmonės, vaikštantys su veidus dengiančiomis kaukėmis, primena post-apokaliptines scenas, bet tai yra Kinijos realybė.

Skaičiuojama, kad iki 38 proc. Kinijos piliečių susiduria su milžiniška oro tarša ir dėl jos šalyje kasmet miršta tūkstančiai žmonių.

Tokie skaičiai turėtų būti pakankamas argumentas, siekiant pokyčių pramonės ir energetikos reglamentavimo srityse, tačiau ekonomikos augimas yra svarbiausias dalykas.

Galbūt naujojo tyrimo rezultatai atsakingiems asmenims atvers akis ir jie pagaliau supras, kad oro tarša ne tik blogina gyventojų gyvenimo kokybę, sveikatą, sukelia mirtis, bet ir daro žalą energetikai, o tuo pačiu ir ekonomikai.

Mokslininkai pasinaudojo aplink Kiniją esančių 119-os stočių duomenimis. Jie išanalizavo nuo 1960-ųjų iki 2015-ųjų metų surinktus duomenis ir nustatė, kad „per 55-erius metus Saulės spinduliuotė sumenko“. Ir daugelis įrodymo rodo aiškų to kaltininką – oro taršą.

Toliau tyrėjai siekė išsiaiškinti, kaip spinduliuotės sumažėjimas atsiliepė įvairiose šalies vietose įrengtoms saulės jėgainėms.

Buvo įtrauktos įvairaus tipo jėgainės: nuo ant įvairių pastatų įrengtų saulės panelių iki į Saulės judėjimą reaguojančių ir automatiškai į ją pasisukančių saulės panelių parkų.

Tyrimas parodė, kad dėl sumažėjusios spinduliuotės, Kinija iki 2016-ųjų metų prarado 1,9 mlrd. dolerių. Per 55-erius metus buvo galima papildomai pagaminti tiek energijos, kad jos visiems metams užtektų 1,3 mln. gyventojų. Nuostoliai milžiniški ir viskas dėl oro taršos.

Šis tyrimas aiškiai parodo, kad Kinija privalo rasti sprendimą, kaip išvalyti užterštą orą. Ir tai būtina padaryti dėl daugybės priežasčių: mažinant finansinius nuostolius, pilnai išnaudojant saulės energetikos potencialą, kovojant su klimato kaita, ir stengiantis dėl Kinijos gyventojų sveikatos, kad žmonės pagaliau turėtų galimybę gyventi normalų gyvenimą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(49)
(3)
(46)

Komentarai ()