Ar tiesa, kad per pilnatį daugeliui žmonių yra sunkiau išsimiegoti? Mokslininkai skelbia didelės apimties tyrimą - kas yra mitai, o kas tikrovė  ()

Kai kurie žmonės savo gyvenimą reguliuoja pagal mėnulio ciklą. Kiti eina į kirpyklą ar pas stomatologą tik atsižvelgdami į mėnulio fazę .Naktimis šunys loja žiūrėdami į mėnulio pilnatį. Lunatikai ima vaikščioti per miegus. Mėnulio pilnatį gaubia daugybė legendų. Koks mokslininkų požiūris į šio dangaus šviesulio poveikį žmogui?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vieni skundžiasi negalį užmigti ar gerai išsimiegoti per pilnatį, kitiems sustiprėja seksualinis potraukis. Kiek dėl viso to kaltas mėnulis?

Ar mėnulis atima iš mūsų miegą?

Nemažai žmonių įsitikinę, kad pilnatis jiems trukdo išsimiegoti. Naujausi mokslininkų tyrimai paneigė mitą apie bemieges menulio pilnaties naktis. Vokiečių mokslininkai iš Maxo Plancko psichiatrijos instituto, esančio Miunchene, nenustatė jokio sąryšio tarp nemigos ir mėnulio fazių.

Atlikdami tyrimą, kurio rezultatai publikuoti žurnale „Current Biology“, mokslininkai įvertino anksčiau surinktus duomenis apie 1265 asmenų miegą iš 2097 naktų. „Peržiūrėję ir išanalizavę šį milžinišką skaičių duomenų mes neįstengime patvirtinti ankstesnių tyrimų išvadų. – sako neurologas Martinas Dresleris. – Nesugebėjome nustatyti jokio moksliškai pagrįsto ryšio tarp žmogaus miego ir mėnulio fazių.“

Kitų mokslininkų tyrimai, kuriuose dalyvavo mažesnis žmonių skaičius, buvo konstatavę mėnulio įtaką. Dresleris ir jo kolegos tęsė tyrimus. Jie aptiko kitų šalių tyrinėtojų pateiktus duomenis, kurie patvirtino jų pačių išvadas, bet nebuvo paskelbti. Anot jų, atsitiktiniai duomenys apie pilnaties poveikį mielai publikuojami. Ir taip sukuriami mitai.

Vokietijos miego tyrimų draugijos pirmininkas, Kelno ligoninės vyriausiasis gydytojas Alfredas Wiateris abejoja Miuncheno mokslininkų išvadomis. Jis mano, kad nereikėtų pamiršti subjektyviojo komponento. „Pasitaiko nemažai žmonių, kurie įsitikinę, kad per mėnulio pilnatį miega prasčiau.“ Dar vienas dalykas, kurį reikia išsiaiškinti: ar yra žmonių, kurie pagal savo prigimtį, būtų jautresni mėnulio poveikiui už kitus.

„Tai, ką mėnulio pilnatis neabejotinai daro giedromis naktimis ir kuo galėtų paveikti žmogaus miegą, yra šviesa, – aiškina A.Wiateris. – Daugiau šviesos trukdo išsiskirti užmigti padedančiam hormonui melatoninui, todėl ir atsiranda miegui trukdantis poveikis.“

Didieji pilnaties mitai. Ko jie verti?

1. Per pilnatį gimsta daugiau vaikų.

Netiesa. Mokslininkai nesugebėjo to įrodyti, nors pribuvėjos taip tvirtindavo.

2. Viskas storėja

Viskas, kas turi storėti ir augti, didėja ir per jaunatį: piniginė, kūno svoris.

3. Didesnė rizika per operacijas

Medikai nuramina: nėra jokio skirtumo, ar operuojama per pilnatį ar ne. Komplikacijų skaičius per pilnatį nebūna didesnis nei kitu metu.

4. Per pilnatį miegame prastai

Vieni žmonės tuo tiki, kiti – ne. Jei apie tai galvosite prie guldamiesi į lovą, tai taip ir bus.

5. Pilnatis žadina mūsų agresyvumą

Ir tai nėra tiesa. Kai per pilnatį įvyksta kruvina šeimyninė drama, dėl to kaltinamas niekuo dėtas mėnulis. Pagal kriminalistikos statistiką, tai yra nesąmonė.

6. Pilnatis pagerina mūsų vaisingumą

Ir šis faktas nėra mokslininkų patvirtintas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: alfa.lt
Autoriai: Gražina Vasiliauskienė
(15)
(8)
(7)

Komentarai ()