Šis veiksnys stipriai didina vėžio riziką - už jį blogiau tik rūkymas  ()

Šis rizikos veiksnys, didinantis onkologinių ligų riziką, ilgą laiką buvo smarkiai nuvertinamas, nors, kaip parodė naujausias mokslinis tyrimas, už jį pavojingesnis yra tik rūkymas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasirodo, kad nutukimas didina įvairių ligų, įskaitant ir onkologines, tikimybę. Jo keliami pavojai yra dukart didesni, nei manyta iki šiol. 

Tyrimas parodė, kad labiau nei turintieji antsvorio vėžiu rizikuoja susirgti tik rūkoriai.

Žarnyno, inkstų, kasos, kiaušidžių, gimdos gleivinės ar stemplės vėžys dėl nutukimo gresia daug labiau, nei spėta iki šiol.

Anot tyrėjų, jų atliktas tyrimas atskleidė, kad labai didelis antsvoris turi tiesiog pribloškiamai blogus rezultatus, o Jungtinės Karalystės Nacionalinė sveikatos tarnyba (NHS) įspėjo, kad žmonės vis dar nesuvokia rizikos.

Tyrimą, parodžiusį ryšį tarp vėžio ir nutukimo, atliko Prancūzijoje esanti Tarptautinė vėžio tyrimo agentūra (IARC). Tyrėjai atkreipė dėmesį į septynias onkologines ligas – aukščiau išvardintas šešias ir krūties vėžį, kurių riziką, kaip anksčiau pastebėta, didina antsvoris.

Paaiškėjo, kad daugumos šių ligų riziką nutukimas padidina dukart, o dviejų – net keturis kartus labiau, nei manyta iki šiol.

Ankstesni spėjimai, kaip nutukimas didina riziką susirgti onkologinėmis ligomis, buvo paremti, atsižvelgiant į žmonių ūgio ir svorio santykį, tai yra – kūno masės indeksą (KMI). Dabar vėžys prognozuotas, atsižvelgiant į genetinę nutukimo pusę.

Anot mokslininkų, DNR fragmentai jiems leido susidaryti kur kas aiškesnį vaizdą, kaip nutukimas veikia žmogaus gyvenimą, o ne tik tam tikrą gyvenimo tarpsnį.

Pasirodo, kad, pavyzdžiui, dėl nutukimo tikimybė susirgti inkstų vėžiu yra didesnė ne 30, o 59 procentais. 

Gimdos gleivinės vėžio tikimybė, jei moteris nutukusi, yra ne 50 proc., kaip manyta anksčiau, bet – 106 proc. didesnė, kiaušidžių vėžio tikimybė didesnė ne 6, o 13 procentų, o stemplės vėžio tikimybė dėl to išauga ne 48, bet 110 proc.

Kasos vėžio tikimybę nutukimas didina 47 proc.(anksčiau manyta, kad 10 proc.), o žarnyno vėžio – net 44 proc. (anksčiau manyta, kad tik 5 proc.).

Mokslininkai padarė prielaidą, kad turtingose šalyse kūno riebalų perteklius yra antra svarbiausia onkologinių susirgimų priežastis po tabako. 

Yra žinoma, kad nutukę žmonės labiau rizikuoja susirgti 13-a vėžio rūšių, įskaitant krūties, žarnyno, gimdos, stemplės, kasos, inkstų, kepenų, pilvo, tulžies pūslės, kiaušidžių, gerklės, smegenų onkologines ligas bei mielomą. Taip yra todėl, kad riebalų ląstelės siunčia signalus, skatinančius kitas ląsteles kūne kur kas dažniau dalintis, dėl ko formuojasi augliai.

Riebalai veikia kaip milžiniška liauka ir didina tokių hormonų, kaip estrogenas ir insulinas, lygį, kas dar labiau skatina ląstelių augimą, taip pat ir vidinį tinimą. 

Jungtinės Karalystės Karališkojo gydytojų koledžo atstovai pridūrė, kad nutukimas turėtų būti klasifikuojamas, kaip liga. Anot koledžo prezidento, profesoriaus Andrew Goddardo, šis tyrimas davė daugiau įrodymų apie galimą niokojantį nutukimo poveikį.

„Nutukimas yra chroniška progresuojanti liga, turinti platų spektrą pavojingų efektų organizmui. Tai ne tik padidina vėžio riziką, bet dažnai lemia kitas sveikatos komplikacijas, tokias, kaip antrojo tipo diabetas, nevaisingumas, širdies, kepenų ligos ir osteoartritas“, – pastebėjo profesorius.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(9)
(3)
(6)

Komentarai ()