Mokslininkai aptiko jungiklį, kuris padeda blogiesiems kūno riebalams virsti geraisiais - padės gydyti nutukimą ir diabetą  ()

Riebalai - keiksmažodis dietos besilaikančio žmogaus ausyse. Tačiau ne visi riebalai yra blogi. Jie leidžia žmogaus kūnui kaupti energiją, veikia kaip termoizoliacinė medžiaga, atlieka kitas svarbias funkcijas. Tyrimai parodė, kad baltosios riebalų ląstelės gali virsti geltonosiomis ir rudosiomis, kurios efektyviai degina energiją. Dabar Jutos Universiteto mokslininkai surado būdą, kaip daugiau blogųjų riebalų ląstelių paversti gerosiomis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors „gerosios ląstelės“ ir „blogosios ląstelės“ skamba kaip toli nuo mokslo nutolę išvedžiojimai, tai iš tiesų yra moksliniai terminai, apibūdinantys geltonąsias bei rudąsias ir baltąsias riebalų ląsteles. Baltųjų riebalų ląstelių yra daugiau nei geltonųjų ir rudųjų. Jų perteklius yra siejamas su nutukimu ir cukriniu diabetu. Geltonosios ir rudosios riebalų ląstelės yra ypatingos tuo, kad turi daugiau mitochondrijų, todėl efektyviai naudoja energiją. Kitaip tariant, gerosios riebalų ląstelės degina žmogaus su maistu įsisavintą kurą, todėl ne tik neskatina svorio augimo, bet dar jį ir stabdo.

Rudosios riebalų ląstelės tampa aktyvios tuomet, kai krenta aplinkos temperatūrą. Jos energiją verčia šiluma ir taip palaiko optimalią kūno temperatūrą. Tuo tarpu geltonosios riebalų ląstelės aptinkamos tarp baltųjų ir yra kur kas mažiau ištyrinėtos.

Visgi, riebalų ląstelės yra riebalų ląstelės - skiriasi tik jų genetinė programa. Mokslininkai aptiko baltyminį jungiklį TLE3, kuris stabdo baltųjų riebalų ląstelių virtimą geltonosiomis ir rudosiomis. Jei pavyktų sukurti TLE3 blokuojančius vaistus, daugiau blogųjų riebalų ląstelių pavirtų gerosiomis. Tai padėtų gydyti tokias ligas kaip antrojo tipo cukrinis diabetas, nes gerosios riebalų ląstelės padeda mažinti cukraus kiekį kraujyje.

Ankstesni tyrimai parodė, kad tos baltosios riebalų ląstelės, kuriose stipriai išreikštas EFB2 faktorius, sukuria daugiau geltonųjų ląstelių. Tačiau mokslininkai iki šiol gerai nesuprato šio mechanizmo veikimo. Dabar Jutos Universiteto mokslininkai nustatė, kad TLE3 veikia kaip jungiklis, neleidžiantis EFB2 versti baltųjų riebalų geltonaisiais. Komanda pašalino TLE3 keliose laboratorijos pelėse ir patalpino jas į šaltą aplinką. Eksperimentas atskleidė, kad be TLE3 jungiklio geltonųjų riebalų kiekis pelėse auga žymiai sparčiau.

Tyrimui panaudotos pelės be TLE3 jungiklio įprastomis sąlygomis sudegino daugiau energijos, o šaltoje aplinkoje net numetė svorio. Net gyvendamos sau įprastoje temperatūroje šios pelės nepriaugo tiek svorio, kaip pelės iš kontrolinės grupės.

Mokslininkai mano, kad šio tyrimo metu surinkti duomenys ateityje padės gydant metabolizmo sutrikimus. Claudio Villanueva, vienas tyrimo autorių, taip pakomentavo pagrindinius šių tyrimų tikslus: „Mes norime surasti arba sukurti vaistus, kurie paveiktų TLE3 ir padėtų nuo antrojo tipo cukrinio diabeto ir nutukimo kenčiantiems žmonės“.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(8)
(3)
(5)

Komentarai ()