Žmogaus kūne atrastas dar vienas organas - šis padeda išvengti stiprių sužeidimų  ()

Skausmas žmonėms ir kitiems gyvūnams yra tiesiog būtinas. Tik jis mums padeda išvengti potencialiai pavojingų situacijų ir rimtesnių traumų. Tačiau daugybė pasaulio žmonių skausmą jaučia nuolat arba jam yra labai jautrūs. Tuo tarpu mokslas net ne iki galo supranta skausmo mechanizmą. Karolinskos instituto mokslininkai Švedijoje ką tik surado naują organą, kuris leidžia pajausti smūgius ar įdūrimus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Skaičiuojama, kad vienas iš penkių pasaulio žmonių skausmą jaučia nuolat. Kartais tai yra ligų, o kartais - įsisenėjusių traumų pasekmė. Naujų nuskausminamųjų poreikis žinomas jau seniai, nes dabartiniai dažnai turi stiprų šalutinį poveikį arba nėra pakankamai efektyvūs. Tam, kad pavyktų sukurti geresnius vaistus, reikia geriau suvokti ir patį skausmo mechanizmą.

Neseniai Švedijos mokslininkai aptiko naują juslės organą, atsakingą už su mechaniniu poveikiu susijusio skausmo pajautimą. Tai - odoje esantis glijos ląstelių tinklas. Mokslininkai naujame tyrime aprašė šį organą, jo veikimą ir ryšį su skausmui jautriais nervais. Svarbiausia, buvo patyrinėta ir svarbiausia naujai aprašyto organo funkcija.

Šis glijos ląstelių tinklas reaguoja į mechaninius susidūrimus (smūgius, įdūrimus, subraižymus ir t. t.). Tai aktyvuoja šį organą, o šis sukelia elektros impulsą, kuris paveikia nervinę sistemą - jūs pajaučiate skausmą. Šis impulsas taip pat interpretuojamas ir jūsų smegenyse ir sukelia refleksą - jūs greitai atsitraukiate nuo skausmo sukėlėjo. Būtent dėl to įsidūrę taip greitai patraukiate ranką apie tai net nespėję pagalvoti.

Eksperimentuodami mokslininkai surado būdų blokuoti glijos ląstelių tinklą, taip gerokai apribodami skausmo pajautimą - tai įrodė šio organo funkciją. Svarbiausia, mokslininkai įrodė, kad skausmo pojūtis nėra susijęs tik su odoje esančiu nervų pluoštu. Šis tyrimas praplečia mokslo supratimą apie skirtingų ląstelių vaidmenį pojūčiuose. Galbūt detalesnis skausmo mechanizmo supratimas atvers duris naujos kartos vaistams nuo lėtinio skausmo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(23)
(2)
(21)

Komentarai ()