Netikėta sėkmė: nusipirko vos už svarą, o tada paaiškėjo, kad tai dešimtis tūkstančių svarų kainuojantis istorinis lobis  ()

Nuėję į paprastą labdaros parduotuvę, greičiausiai tikėtumėtės rasti kokį nors menkniekį, kuris niekam kitam nėra reikalingas, tačiau jūsų namuose vis tiek dar randa vietelę. Tačiau šį kartą vieną laimingąjį apsilankymas tokioje parduotuvėje pavertė jį turtuoliu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Labdaros parduotuvėje už vieną svarą buvo pardavinėjama reta ir be galo graži kiniška vaza, kurią vienas vyras nusprendė nusipirkti. Tiesa, jis nė neįtarė, kad tai archeologinė relikvija, verta daug daugiau. Išaiškėjus šiam dalykui, pradinė jos kaina aukcione 80 000 svarų sterlingų (88 100 eurų).

Ši šviesios spalvos nedidelė kriaušės formos vaza buvo pagaminta specialiai šeštajam Čing dinastijos imperatoriui Čianlongui, kuris valdė 1735-1796 metais. Tiesa, kaip ši vaza pateko į labdaros parduotuvę Hertfordšyre (Anglija) – niekas nežino.

Vazą už kiek daugiau nei dolerį nusipirkęs vyras parsinešė ją namo, tačiau nusprendė išbandyti savo laimę internetinių aukcionų ir elektroninės prekybos svetainėje „eBay“. Čia jis beveik iškart susilaukė daugybės pasiūlymų ir patarimų nunešti vazą pas „Sworders Fine Art“ aukcionierius, kurie pirkėją itin nustebino nurodę tikrąją šios vazos vertę.

Vaza, kurią vyras nusipirko už dolerį, yra XVIII a. valdžiusio imperatoriaus palikimas. „The Daily Mail“ praneša, kad „20 cm aukščio vaza yra papuošta šiuos šeimos ženklu – rože“, o tai specialistams sako, kad vaza tikrai nebuvo pagaminta eksportui ar pardavimui – ji stovėjo pačio imperatoriaus namuose.

Dar vienas lobis

Nors šios Čianlongo vazos istorija ir yra įspūdinga, praėjusių metų liepą pasaulyje nuskambėjo ir dar viena vaza, kuri buvo rasta vieno Prancūzijos namo palėpėje, ir aukcione buvo parduota už 16 mln. eurų. Pasirodo, kad tai buvo Čingų dinastijos laikų vaza.

„Sworders Fine Art“ aukciono darbuotoja Yexue Li praneša, kad ši vaza yra išskirtinė dar ir tuo, kad ji buvo nudažyta specialiais dažais, skirtais tik imperatoriui.

Čingų dinastijos vazos kaina aukcione prasidėjo nuo 500 000, tačiau buvo nupirkta už 16 mln. dolerių. Kitaip sakant, vazos kaina pakilo 20 kartų. Tiesa, niekas nežino kas sumokėjo už šią relikviją – tai buvo paslaptingas pirkėjas iš Azijos, kurio vardas ir tautybė nėra žinoma. Jei jis sugalvotų nusipirkti ir šią vazą bei būtų pasiruošęs sumokėti 20 kartų daugiau nei jos pradinė kaina, tuomet vaza būtų parduota beveik už 2mln. dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(20)
(2)
(18)

Komentarai ()