Didžiulį nerimą keliantis mokslininkų atradimas - tokiose vietose lauktis vaiko itin rizikinga  (1)

Remiantis žurnale „Nature Communications“ paskelbtu tyrimu, placentoje, vaisiaus pusėje, galima rasti suodžių, aplinką pasiekiančių iš automobilių variklių ir iškastinį kurą deginančių gamyklų, skelbia „IFL Science“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Belgijos Hasselto universiteto mokslininkų komanda po gimdymo ištyrė 28 moterų, kurios gyveno užterštose teritorijose, placentą. Naudodami didelės skiriamosios gebos vaizdo įrenginius, jie sužinojo, kad placentos vaisiaus pusėje yra mikroskopinių juodosios anglies dalelių – suodžių, išsiskiriančių iškastinio kuro deginimo metu.

„Svarbiausia išvada yra ta, kad suodžių dalelės gali patekti į vaisiaus placentos dalį, o tai reiškia, kad vieno iš pažeidžiamiausių gyvenimo etapų metu dalelės iš motinos plaučių pasiekia vaisių“, – sakė tyrimo autorius ir Hasselto universiteto Aplinkos mokslų centro epidemiologijos profesorius Timas Nawrotas.

Pasak jo, šios dalelės sukelia uždegiminį atsaką ir taip pat gali reaguoti su DNR.

Placenta yra organas, kuris vystosi gimdoje nėštumo metu, kad aprūpintų deguonimi ir maisto medžiagomis augantį vaisių, taip pat pašalintų nereikalingas medžiagas iš kūdikio kraujo. Ji gali veikti tarsi barjeras, tačiau ji negali apsaugoti nuo virusų. Medikamentų veikliosios medžiagos, alkoholis ar nikotinas gali kirsti placentą ir pakenkti negimusiam kūdikiui. Dabar manoma, kad oro taršos dalelės taip pat gali įveikti placentos barjerą.

Nors mažesnės imties tyrimuose anksčiau buvo atkreiptas dėmesys į orą užteršiančių dalelių kelionę per placentą, tačiau naujausio tyrimo išvados padarytos, ištyrus daugiausia placentų. Žurnale „Clinical Epigenetics“ publikuotame apžvalginiame straipsnyje tos pačios komandos tyrėjai pateikia įrodymų, kad oro tarša gali lemti placentos pokyčius. Pavyzdžiui, jie mano, kad oro tarša gali sukelti oksidacinį stresą, uždegimą, lemti energijos apykaitos pokyčius ir placentos epigenetinius pakitimus.

Norint padaryti išvadą apie juodosios anglies dalelių, patenkančių į placentos vaisiaus pusę, poveikį sveikatai, reikia papildomų tyrimų. Vis dėlto įrodymai susiejo oro taršą su daugybe neigiamų padarinių sveikatai, pavyzdžiui, priešlaikiniu gimdymu, sulėtėjusiu augimu ir autizmu.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(4)
(1)
(3)

Komentarai (1)