Alzheimerio liga yra nepagydoma, bet galbūt įmanoma išsaugoti atmintį? Nauji vaistai jau bandomi  ()

Alzheimerio liga - tai neurodegeneracinė liga, kuri sukelia spartų protinių gebėjimų ir atminties prastėjimą. Demencija - vienas iš ryškiausių Alzheimerio simptomų, tačiau mokslininkai pastebėjo, kad kai kurie žmonės, kuriems diagnozuota Alzheimerio liga, nekenčia nuo demencijos. Dabar bandoma šį mechanizmą atkartoti vaistais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Alzheimerio ligos mechanizmas iki šiol nėra visiškai aiškus. Yra žinoma, kad smegenyse ima kauptis amiloidų plokštelės - toksiški baltymai, kurie suardo ryšius tarp neuronų. Ima silpti atmintis, prastėja kognityvinės funkcijos, o galiausiai laukia ir visiška negalia. Pažengusia Alzheimerio liga sergantys žmonės dažnai neatpažįsta savo šeimos narių, aplinkos, negali nieko pasakyti apie savo praeitį. Tai yra sunki, nepagydoma ir gniuždanti liga.

Tačiau mokslininkai neseniai pastebėjo, kad ne visi Alzheimerio ligos pacientai praranda atmintį. Alzheimerio liga gali būti diagnozuota pakankamai anksti, kai žmogaus protiniai gebėjimai dar yra pakankamai stiprūs. Tačiau mokslininkus stebina atvejai, kuomet amiloidinių plokštelių sankaupos gali būti aptinkamos ir 80 metų amžiaus asmenų smegenyse, nors pacientai ir negali skųstis stipriais atminties pažeidimais.

Mokslininkai mano, kad tokį efektą sukelia smegenų gebėjimas prisitaikyti prie struktūrinių pažeidimų. Kuomet vieną neuronų magistralę blokuoja amiloidinės plokštelės, signalus smegenys gali perduoti aplinkeliu. Tačiau toks atsparumas Alzheimerio ligos simptomams yra nepaprastai retas ir mokslininkai dar turi išmokti, kaip tyčia aktyvuoti šį mechanizmą.

Būdas aktyvuoti tą kompensacinį mechanizmą smegenyse jau egzistuoja - tai naujas vaistas, kol kas žymimas BPN14770. Mokslininkai jau atliko tyrimus su gyvūnais ir įsitikino, kad BPN14770  sėkmingai slopina PDE4D enzimo funkciją. Šis fermentas reguliuoja cAMP molekulių koncentraciją organizme. Tuo tarpu cAMP molekulės padeda perduoti informaciją, susijusią su fiziologiniais organizmo pokyčiais (ląstelių dalijimąsi, migraciją, mirtį ir pan.) Sveikame kūne cAMP molekulių kiekis turi būti ribojamas. Tačiau sergant Alzheimerio liga būtų gerai padidinti molekulių-informacijos perdavėjų skaičių. PDE4D fermento blokavimas leidžia pasiekti aukštesnę cAMP koncentraciją organizme.

Pirmieji bandymai su gyvūnais parodė, kad BPN14770 padeda smegenims kurti naujas jungtis tarp neuronų. Negana to, jau egzistuojančios jungtys subręsta ir sutvirtėja, kas yra labai svarbu trapiosios X chromosomos sindromo pacientams. Atlikti tyrimai su sveikais suaugusiaisiais taip pat atskleidė, kad BPN14770 gerina darbinę atmintį. Todėl dabar mokslininkai imsis rimtesnių tyrimų su 255 Alzheimerio ligos pacientais.

Labai svarbu paminėti, kad šie vaistai tik padės apsaugoti jungtis tarp neuronų bei kompensuoti kai kuriuos amiloidinėmis plokštelėmis blokuojamus ryšius. BPN14770 tikrai neišgydys Alzheimerio ligos ir dideli pažeidimai, kokie matomi pažengusios ligos stadijose, šiais vaistais negali būti ištaisyti. Tačiau telieka laukti naujo tyrimo rezultatų, kurie turėtų pasirodyti kitų metų viduryje.

(6)
(1)
(5)

Komentarai ()