Lietuva imasi veiksmų: siekia neleisti mirtinai pavojingoms el. cigaretėms patekti į Lietuvos rinką  ()

Narkotikų, tabako ir alkoholio kontrolės departamentas (NTAKD) informavo, kad Lietuvos rinkai skirtose elektroninėse cigaretėse buvo nustatyti 26 produktai, kurių sudėtyje yra vitaminų E. Dėl šio vitamino, kaip spėjama, JAV padaugėjo garinančių elektronines cigaretes vartotojų susirgimų ūmiomis plaučių ligomis ir mirčių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Šios medžiagos patenka į Europoje nustatytų Tabako produktų direktyvos draudžiamų tiekti rinkai el. skysčių sąrašą.

Nustačius,kad el. skysčio sudėtyje yra minėtų vitaminų ar kitų nurodytos direktyvos draudžiamų naudoti priedų, aptarti bendri NTAKD ir Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos (VVTAT) veiksmai, įtraukiant tuos produktus į draudžiamų tiekti Lietuvos rinkai produktų sąrašą.

Išplatintame pranešime skelbiama, kad NTAKD ir VVTAT pareigūnai nuo šiol aktyvins veiksmus kartu dalyvaudami vykdomuose patikrinimuose, tačiau taip pat ragina ūkio subjektus peržiūrėti parduodamus produktus ir savo iniciatyva išimti draudžiamus gaminius iš prekybos.

Kiek anksčiau Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys Mykolas Majauskas siūlė uždrausti elektronines cigaretes, jeigu nikotino turinčiame skystyje yra kvapiųjų medžiagų, taip darant jas mažiau patrauklias tarp nepilnamečių.

Tokiam draudimui linkęs pritarti ir sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga.

Apie panašų draudimą svarsto vis daugiau pasaulio šalių. Didžiausią nerimą visiems kelia tai, kad elektroninės cigaretės vis labiau populiarėja tarp 6-12 klasių moksleivių.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrai (LKPC) neseniai oficialiai paskelbė tiriantys paslaptingą plaučių ligą, užklupusią daugybę žmonių ir nusinešusią jau šešių asmenų gyvybes.

Šiuo metu tiksliai nežinoma, kokia problemos priežastis, tačiau daugeliu atvejų pastebimas akivaizdus ryšys: pacientai yra paaugliai, rūkantys įprastas elektronines cigaretes arba elektronines, kuriomis garinamas tam tikras skystis (angl. vape).

Gydytojai tvirtina, kad žmonės, kenčiantys dėl šio negalavimo, patiria daugybę simptomų, įskaitant dusulį, švokštimą, nuovargį, krūtinės skausmą, kosulį ir svorio kritimą. Dešimtys žmonių susirgo taip, kad jiems prireikė atsigulti į ligoninę, o keletas net mirė.

Tikriausiai labiausiai stulbina tai, kad nėra žinoma, kiek ilgai tęsis minėtieji simptomai ir ar pacientai apskritai pasveiks.

Jei po el. cigarečių garinimo atsiranda skausmas krūtinėje ar sunku kvėpuoti, rekomenduojama nedelsiant kreiptis į gydytoją.

„Mes esame labai susirūpinę dėl sunkių plaučių sužalojimo atvejų, susijusių su el. cigarečių garinimu. El. cigarečių sukeltus negalavimus labai sudėtinga diagnozuoti, nes simptomai gali pasireikšti kaip įprasta infekcija, tačiau pat pat gali sukelti sunkių komplikacijų.

Medicininė pagalba yra būtina. Norima ištirti, kokie produktai gali būti susiję su liga, ir ar tai gali būti susiję su konkrečiomis medžiagomis: nikotinu, THC, sintetiniais kanabinoidais, ar šių medžiagų deriniu“, – pranešime spaudai teigė gydytoja Emily Chapman.

Šių metų pradžioje buvo nustatyta, kad kai kurie el. cigarečių skysčiai yra užkrėsti grybeliais ir bakterijomis. Kitas tyrimas rodo, kad el. cigarečių garuose gali būti švino, arseno, chromo, mangano, nikelio ir krūvos sunkiųjų metalų, kurie susiję su daugybe rimtų sveikatos problemų.

Garinamų cigarečių poveikis sveikatai, ypač ilgalaikiu laikotarpiu, šiuo metu neaiškus, tačiau vis daugiau mokslinių tyrimų rodo, kad vargu ar el. cigaretės yra saugesnė tabako rūkymo alternatyva.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Giedrė Balčiūtė
(8)
(5)
(3)

Komentarai ()