Nerimą keliantis tyrimas: kanapes rūkančių vyrų spermoje - su autizmu siejamos mutacijos  ()

Vis daugiau valstybių legalizuoja kanapių vartojimą rekreaciniais tikslais. Didelė visuomenės dalis tai sutinka su didžiuliu entuziazmu, tačiau mokslininkai ragina neskubėti - marihuanos poveikis sveikatai nėra gerai ištirtas. Štai naujas tyrimas atskleidė, kad reguliariai kanapes rūkančių vyrų spermoje galima aptikti su autizmu siejamų genų mutacijų. Mokslininkai teigia, kad dėl to reikia skubiai imtis veiksmų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ne vienas ankstesnis tyrimas parodė, kad reguliarus marihuanos vartojimas gali pakenkti spermos kokybei. Tačiau iki šiol buvo kalbama tik apie trumpalaikį poveikį vaisingumui, kuris nėra nei stiprus, nei negrįžtamas. Dabar mokslininkai skelbia kur kas daugiau nerimo keliančius rezultatus - reguliariai marihuaną vartojančių vyrų spermoje aptinkamos DLGAP2 geno mutacijos.

Dar gruodį paskelbti vieno tyrimo rezultatai, kuriuose buvo skelbiama, kad kanapių veikliosios medžiagos galimai keičia genus spermatozoiduose. Dabar mokslininkai išplėtė šį tyrimą, susifokusuodami į speficinius genus ir galimą jų poveikį vaikui. Tam buvo pasitelktos žiurkės bei 24 savanoriai.

Tyrimo metu išryškėjo DLGAP2 geno mutacijos. DLGAP2 genas yra reikalingas neuronų signalų perdavimui smegenyse. Kiti tyrimai šį geną sieja su autizmu, šizofrenija, potrauminio streso sindromu ir kitais psichinės sveikatos sutrikimais. Mokslininkai pastebėjo, kad vyrui reguliariai vartojant marihuaną, jo spermoje įvyksta DLGAP2 geno hipometilacija. Šios mutacijos buvo pastebėtos tik tų savanorių spermoje, kurie vartoja marihuaną - kanapių nevartojančių vyrų spermoje jų nebuvo. Taigi, mokslininkai nusprendė patyrinėti tetrahidrokanabinolio (THC), svaiginamosios kanapių medžiagos, poveikį žiurkių modeliuose.

Keliems žiurkių patinams buvo skirtos THC dozės, o vėliau buvo tiriami jų vaikai. Žiurkių jauniklių smegenyse taip pat pastebėti su DLGAP2 geno mutacijomis siejami pokyčiai. Taigi, dabar mokslininkai žino, kad marihuanos vartotojų sperma yra pakitusi, o tos mutacijos, kurios yra siejamos su autizmu, gali būti perduodamos vaikams. Tačiau mokslininkai ragina per anksti nerašyti skambių ir gąsdinančių antraščių.

Mokslininkai pabrėžia, kad šis tyrimai nenustatė kanapių vartojimo ir autizmo ryšio. Tiesiog buvo įrodyta, kad yra priežasčių manyti, kad toks ryšys egzistuoja, bet tam reikės dar ne vieno tyrimo, kad tai būtų galima galutinai patvirtinti. Mokslininkai teigia, kad tokie tyrimai turėtų būti skubūs, nes daugybė žmonių vartoja daug kur legalias kanapes neįvertindami galimo neigiamo poveikio spermos kokybei ar pradedamiems vaikams.

Svarbu pabrėžti, kad šiame tyrime analizuoti tik 24 vyrų spermos pavyzdžiai (12 jų buvo aktyvūs marihuanos naudotojai, 12 kanapių nevartojo). To tiesiog nepakanka aiškioms išvadoms daryti, nes tyrimo subjektų skaičius yra per mažas, kad būtų galima atskirti kitus faktorius, tokius kaip mityba, amžius, sveikatos istorija.

Susan Murphy, vyriausioji tyrimo autorė, taip pakomentavo rezultatus: „Turint omenyje kaip plačiai marihuana naudojama JAV ir kiek daug naujų valstijų legalizuoja jos naudojimą, mums reikia daugiau tyrimų, kad išsiaiškintume šių narkotikų poveikį žmonėms ir jų palikuonims. Nuomonė, kad marihuana nekenkia, yra labai dažna, bet mums reikia tyrimų, kad įsitikintume, ar tai tiesa“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(14)
(8)
(6)

Komentarai ()