Išradimas, kuris gali pakeisti plastiką: sukurta labai tvirta kompozitinė medžiaga, kuri tobulai suderina tvirtumą ir lankstumą, o svarbiausia, ji natūraliai suyra gamtoje  (5)

Mokslininkai ieško, kuo pakeisti plastiką. Idealiu atveju, tai turėtų būti lengvai gaminama, pigi, bet kartu ir aplinkai draugiška medžiaga. Tai kodėl jos nesukūrus iš toje aplinkoje aptinkamų medžiagų? Aalto universiteto mokslininkai ketina panaudoti medieną ir vorų šilką.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkai paėmė šiek tiek beržo medienos masės, iš jos išskyrė celiuliozės nanopluoštą ir iš jo suformavo tvirtą nanostruktūrą. Tuomet ji buvo užpildyta vorų šilko baltymų matrica. Rezultatas - labai tvirta kompozitinė medžiaga, kuri tobulai suderina tvirtumą ir lankstumą. Tik kur ji galėtų būti panaudota?

Mokslininkai iš karto vardina savo išradimo panaudojimo galimybes - toks celiuliozės ir vorų šilko plastikas galėtų būti naudojamas įvairioms pakuotėms gaminti. Jis taip pat galėtų pasitarnauti ir kaip chirurginis pluoštas ar medicininių audinių dalis. Mokslininkai neabejoja, kad šia medžiaga susidomėtų ir biotekstilės kūrėjai.

Beje, vorų šiam procesui nereikia. Mokslas jau seniai išmoko pagaminti sintetinį vorų šilką. Šįkart suomių mokslininkai tam į pagalbą pasitelkė bakterijas. Genetiškai modifikuotos bakterijos geba gaminti baltymus, kurie chemiškai yra panašūs į vorų šilką.

Didžiausias naujosios medžiagos privalumas - ji natūraliai suyra gamtoje. Juk tai - tik mediena ir šilkas. Mokslininkai teigia, kad irdama ši medžiaga nepaliktų ir jokių mikroplastikų, kurie dabar teršia mūsų vandenynus ir gruntą.

Tačiau visos teigiamos naujienos turi ir neigiamų pusių. Šis kompozitas šiuo metu yra tik pirminėse kūrimo stadijose. Kol kas pagaminti tik nedideli pluošto mėginiai, todėl kitas mokslininkų žingsnis bus bandymas sukurti didesnius naujosios medžiagos pavyzdžius ir, galbūt, iš jų ką nors sukurti.

Pirmasis tikslas - medicininiai implantai ir smūgiams atsparūs daiktai. Pasirodo, celiuliozės ir vorų šilko plastikas tam puikiai tinka. Tiesa, kol technologija dar nėra gerai išvystyta, džiaugtis nėra kuo - ši medžiaga dabar būtų labai brangi.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(28)
(5)
(23)

Komentarai (5)