„Tai turėtų išblaivyti klimato kaitos skeptikus“ – tyrimai atskleidė, kad tai ką dabar daro žmogus, prilygsta prieš 66 mln. metų nutikusiai katastrofai  (9)

Remiantis dešimtmetį trukusiu ir tarptautinės mokslininkų komandos atliktu tyrimu, žmogaus išmetamas anglies dioksido kiekis – prisidedantis prie klimato šiltėjimo – yra 100 kartų didesnis, nei visų Žemėje esančių ugnikalnių kartu sudėjus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bendras visų Žemėje esančių ugnikalnių išmetamas CO₂ kiekis per metus sudaro tik apie 0,3 gigatonas (109). Tai yra menkniekis, palyginus su žmonių pagaminamais kiekiais – vien 2018-aisiais pagaminome 37 gigatonas CO₂.

Tokie skaičiai reiškia, kad ugnikalnių poveikis klimato šiltėjimui nėra toks jau didelis, kaip kad teigiama kai kuriuose tyrimuose.

„Klimato skeptikai dažnai rodo pirštu į ugnikalnius, kaip galimą didžiausią CO₂ šaltinį, tačiau taip tikrai nėra“, – sakė Kembridžo universiteto vulkanologijos ir petrologijos profesorė Marie Edmonds.

Tolimoje praeityje yra įvykę keistų nutikimų, dėl kurių CO₂ lygis Žemėje buvo panašus į dabartinį. Tais atvejais į atmosferą pateko labai panašūs CO₂ kiekiai, kokius išmeta žmogus, ir pasekmės buvo katastrofiškos.

Vienas iš puikiai žinomų nutikimų yra prieš 66 milijonus metų į Žemę atsitrenkęs asteroidas ir jo sukeltos viską naikinančios pasekmės. Remiantis mokslininkų skaičiavimais, tąkart į atmosferą buvo išleista 425-1400 gigatonų CO₂. Ir dabartinis pramoninės civilizacijos poveikis Žemės atmosferai yra labai panašus.

„CO₂ kiekis, kuris dėl žmogaus kaltės per pastaruosius 10-12 metų yra patekęs į atmosferą, prilygsta tam kiekiui, kuris sukėlė katastrofiškus įvykius praeityje“, – teigė profesorė Edmonds.

„Mes esame tame pačiame anglies katastrofos lygyje ir tai turėtų išblaivyti [klimato kaitos skeptikus]“, – pridūrė Arkanzaso universiteto geologijos katedros docentė Celina Suarez.

Mokslininkai teigia, kad Žemės atmosferoje CO₂ kiekis vėl sumažėtų, tam prireiks labai daug laiko. „Tai susibalansuos, bet ne per tokį laiko tarpą, kuris yra reikšmingas žmonėms“, – teigė Suarez.

Mokslininkai paskelbė seriją dokumentų ir tyrimų išvadų, priklausančių vadinamajai „Deep Carbon Observatory“ pasaulinei ir 2009-aisiais įkurtai tyrimų programai. Plačiau su tyrimų rezultatais galite susipažinti čia.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(53)
(28)
(25)

Komentarai (9)