Ima aiškėti, kaip Europą pasiekė „Juodoji mirtis“ - mokslininkai mano, kad ji atkeliavo iš Rusijos  ()

Žmonių palaikų DNR analizė leido tarptautinei mokslininkų komandai prieiti prie išvados, kad buboninis maras, dažnai vadinamas „Juodąja mirtimi“, atkeliavo iš dabartinės Rusijos teritorijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Buboninį marą sukėlusi bakterija Yersinia pestis Europą pasiekė laivais, atplaukusiais iš Juodosios jūros. Laivams pasiekus Italiją, dauguma jūreivių buvo mirę, o tie, kurie dar buvo gyvi, buvo išmarginti siaubingais bubonais, krauju ir pūliais. Po šios kelionės vos per penkerius metus nuo Y. pestis mirs 20 milijonų žmonių.

Mokslininkai ilgai bandė išsiaiškinti, koks buvo bakterijos kelias Europos link. Panašu, kad šį kartą jiems pavyko, skelbia prestižinis Maxo Plancko institutas. Tyrėjų komanda analizavo 34 žmonių palaikus iš laidojimo vietų Anglijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Šveicarijoje ir du iš Rusijos Volgos regiono. Jie tyrė nuo maro mirusių žmonių genomus. Paaiškėjo, kad visų bakterijų motina galėjo „užgimti“ būtent Volgos regione.

„Tirti mėginiai parodė vieną bakterijos patekimo į Europą kelią", – pranešime cituojama viena iš tyrimo autorių Maria Spyrou. Tiesa, mokslininkė pabrėžia, kad, atlikus daugiau tyrimų, gali atsirasti ir naujų bakterijos kilmės interpretacijų.

Y. pestis plinta per orą, taip pat ja galima apsikrėsti nuo blusų ar žiurkių įkandimų. Žmogus pradeda karščiuoti, pradeda skaudėti tinstančius limfmazgius. Šiandien ligai kelią gali užkirsti antibiotikai, tačiau prieš 700 metų maras pražudė daugiau kaip pusę Europos gyventojų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(35)
(1)
(34)

Komentarai ()