Koks mažas iš tiesų yra „mikroskopinis“? Ką reiškia šis žodis? Ar yra kas nors mažesnis už „mikroskopinį“?  ()

„Mano kantrybė dabar yra mikroskopinė“, „Mano atlyginimas? Mikroskopinis“, „Kitąmet laukia mikroskopinis ekonomikos augimas“ – šiuose sakiniuose žodis „mikroskopinis“ naudojamas perkeltine prasme. Tačiau ką jis iš tiesų reiškia moksle?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mikroskopinis tas, mikroskopinis anas – tai labai dažnai vartojamas žodis. Žinoma, jis kilęs nuo žodžio „mikroskopas“ – tai yra įrenginys, skirtas detaliam itin mažų objektų ir gyvų organizmų stebėjimui. Tai yra mokslinė įranga, o pats žodis „mikroskopinis“ yra ir mokslinės literatūros dalis.

Mikroskopinė skalė apibrėžia tų daiktų dydį, kurie nėra lengvai matomi plika akimi. Čia šį straipsnį būtų galima ir užbaigti. Iš tokio paaiškinimo supratote, kad tikslių skaičių, apibrėžiančių mikroskopinės skalės ribas, nėra. Iš esmės, tai yra subjektyvus itin mažų objektų apibūdinimas – tai, kad yra mikroskopinis jums, man gali būti neblogai įžiūrimas daiktas.

Fizikoje mikroskopinė skalė yra įkurdinta tarp makroskopinės skalės, apibrėžiančios matomus objektus, ir kvantinės skalės, apibrėžiančios sunkiai bet kokia įranga apžiūrimas daleles. Elektronas anglies atome yra kvantinės, kristalinė anglies struktūra – mikroskopinės, o anglies luitas – makroskopinės skalės dalis. Fizikai tai žino dėl matavimų vienetų skirtumų – nanometrai, mikrometrai ir milimetrai dažniausiai naudojami skirtingose skalėse.

Biologijoje mikroskopinės skalės objektais įprastai laikomi tie mikroorganizmai, kurie būdami pavieniai negali būti matomi plika akimi, tačiau susibūrę gali būti tiriami. Vienas dumblis gali būti mikroskopinės skalės dalimi, nes susibūrę kartu dumbliai yra puikiai matomi. Kitaip tariant, objektai, kurių apžiūrai reikalingas mikroskopas, yra laikomi mikroskopiniais. O tie, kurių nepavyks gerai apžiūrėti optiniu mikroskopu, yra laikomi submikroskopiniais.

Termodinamikoje mikroskopinė skalė apibrėžia mažiausias sistemas, kuriose termodinaminiai procesai tiesiog nebėra matuojami.

Taigi, kas yra mažesnis už „mikroskopinį“? Tai – kvantinės skalės objektai fizikoje ir submikroskopiniai organizmai biologijoje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(3)
(6)

Komentarai ()