Ateityje Aspiriną vartosime dažniau? Mokslininkai atskleidė, nuo ko dar jis gali apsaugoti  ()

Aspirinas yra daugelio žmonių namų vaistinėlėse. Įprastai jis naudojamas kamuojant galvos skausmui. Tačiau dabar mokslininkai teigia, kad jis gali apsaugoti ir plaučius.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vis daugiau žmonių gyvena miestuose. Urbanizacija pati savaimė nėra neigiamas procesas. Tačiau jis reiškia, kad vis daugiau žmonių gyvens vietose, kurios pasižymi aukštu oro taršos lygiu. Įvairios ore sklandančios dalelės veikia mūsų odą, plaučius, o per juos - ir širdį bei smegenis. Tačiau mokslininkai teigia, kad šį poveikį įmanoma sumažinti kasdiene Aspirino doze.

Naujas tyrimas peržvelgė 2000 žmonių duomenis, fiksuojamus nuo septintojo dešimtmečio. Bostone, kuriame gyvena tyrimo dalyviai, nuo 1995 metų fiksuojami oro taršos duomenys. Turint omenyje, kad tyrimo dalyviai yra pagyvenę karo veteranai, nieko keisto, kad kai kurie iš jų vartoja Aspiriną.

1995-2012 metais daugiau nei 1000 tyrimo dalyvių pas gydytojus lankėsi daugiau nei 3000 kartų. Pasirodo, tie žmonės, kurie vartoja Aspiriną, patiria tik dalį oro taršos poveikio. Vaistai apsaugo plaučių audinį. Mokslininkai apytiksliai skaičiuoja, kad tarša Aspirino vartotojų plaučius paveikia dukart mažiau nei žmonių, kurie Aspirino nevartoja.

Žinoma, šis tyrimas dar nieko neįrodo. Patys tyrimo dalyviai prisipažino vartojantys Aspiriną ar analogiškus kito prekės ženklo vaistus, tačiau mokslininkams jokie įrodymai pateikti nebuvo. Tai reiškia, kad to valdomu tyrimu pavadinti negalima ir teks atlikti platesnes studijas.

Mokslininkai mano, kad Aspirinas gali apsaugoti plaučių audinį nuo trumpalaikių oro taršos šuolių. Taip yra todėl, kad Aspirinas slopina uždegiminius procesus, kuriuos kietosios dalelės ore sukelia. Taigi, priešuždegiminiai vaistai gali prislopinti neigiamą oro taršos poveikį. Bet ar tai reiškia, kad visi turėtume reguliariai vartoti Aspiriną?

Mokslininkai to rekomenduoti negali. Aspirinas turi ir neigiamą šalutinį poveikį, o reguliaraus jo vartojimo privalumai dar nėra įrodyti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(10)
(6)
(4)

Komentarai ()

Susijusios žymos: