Rusijoje surastas unikalus deimantas, kokio turbūt nėra visame pasaulyje - du viename  ()

Ir tai yra labai taiklus pavadinimas, nes šis mažas deimantas buvo aptiktas Niurbos kasykloje, Jakutijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Jakutija yra laikoma Rusijos deimantų sostine, todėl tikriausiai nieko keisto, kad šis unikalus brangakmenis buvo surastas būtent ten. Iš karto reikėtų pasakyti, kad jo vertė nėra žinoma. Deimantų vertę diktuoja rinka - šis deimantas kainuos tiek, kiek žmonės bus linkę už jį mokėti.

„Alrosa“, Rusijos deimantų gavybos įmonių grupė, savo „matriošką“ apžiūrėjo visais įmanomais būdais, kad įsitikintų tuo, kas matoma plika akimi - šio gražuolio viduje yra dar vienas deimantas. Rentgeno nuotraukos ir spektroskopinė analizė leido apskaičiuoti vidinio deimanto dydį - 0,02 karatai. Didesnis deimantas yra 0,62 karatų. Deimantai nėra tobuli - jei ne ši keista forma, jie tikriausiai net nebūtų tokie žvėriškai brangūs, kokie dabar tikrai bus.

Tas mažas vidinis deimantas nėra prisitvirtinęs prie didesnio - jis juda aplink. Nors didesnis deimantas turi įtrūkimų, kurie leidžia paaiškinti ir kaip šie brangakmeniai susiformavo, mažylis tikrai niekur neiškris. Dabar „matrioška“ keliaus išsamiems tyrimams į JAV, todėl visi tikisi, kad kelionė nesunaikins 800 milijonų metų senumo deimantui.

Mažylis deimantas galėjo susiformuoti pirmas, o tada aplink jį galėjo susidaryti didesnis deimantas. Kita vertus, greičiausiai abu deimantai susiformavo vienu metu, o vidinį buvo apsupusios koks nors mineralinis sluoksnis, kuris ištirpo ir ištekėjo pro didesnio deimanto plyšius.

„Matrioškos“ likimas po mokslinės analizės nėra aiškus. Greičiausiai deimanas bus parduotas aukcione. Turint omenyje, kad jis ir taip yra pakankamai unikalus, jis greičiausiai nebus šlifuojamas. Kita vertus, nešlifuotų brangakmenių papuošalų taip pat yra, todėl jei išorinis deimantas nėra per daug trapus, „matriošką“ dar galime išvysti kokiame nors juvelyrikos dirbinyje.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(9)
(5)
(4)

Komentarai ()