Apsikabinimas per smėlio audrą gali baigti ir mirtimi - kuo ypatingas šis įspūdingas ir pavojingas gamtos spektaklis?  ()

Seniau Oklahomos ir Teksaso valstijose žmonės turėdavo kovoti su didžiulėmis dulkių audromis, kurios kartais tęsdavosi ne vieną dieną. Šios dulkių audros apakindavo žmones, užpildydavo dulkėmis langų ir durų plyšius ir netgi pražudydavo galvijus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau įdomu yra tai, kad šios audros paversdavo žmones vaikščiojančiais elektros laidininkais.

Skamba neįtikėtinai, bet kartais vaikai, pribėgę apkabinti tėvus, vėliau atsibusdavo ant žemės – kadangi tiek jie, tiek mamos likdavo be sąmonės dėl didžiulio statinio elektros smūgio. Lygiai taip pat vienas kitą nukrėsti galėdavo rankas spaudžiantys vyrai. Bet kuris žmogus, būdavęs dulkių audroje atsidurdavo pavojuje.

Fizikai žino, kad smėlio audros išprovokuoja žaibą – tačiau niekas nežinojo, kad statinė iškrova gali susiformuoti ir dulkių audros metu. Troy Shinbrotas iš Rutgerso universiteto sukūrė modelį, kuris demonstruoja, kaip dulkių dalelės sukuria didžiules statines iškrovas. Iš pradžių jis netikėjo savo idėja, kol neatliko skaičiavimų, kurie parodė, kad visa tai suveiktų dulkių dalelėms pasiekus tik tam tikrą tankį ore. Bandydamas šią idėją su stikliniais rutuliukais, jis pamatė, kad kai šie pasiekia tam tikrą tankį, krūvio lygis tiesiog šauna į viršų.

Įsivaizduokite šias daleles tarsi mažyčius gaublius, turinčius du pusrutulius. Kai dalelės poliarizuojasi, vienas pusrutulis tampa teigiamu, o kitas – neigiamu. Kadangi teigiamas krūvis traukia neigiamą krūvį, neigiamą krūvį turintis pusrutulis vienoje dalelėje ima traukti teigiamą krūvį turintį pusrutulį kitoje dalelėje. Kai šios dalelės susiduria, jų krūvis tampa neutralus – kadangi elektronas iš neigiamo krūvio pusrutulio perduodamas teigiamą krūvį turinčiam pusrutuliui.

Prisiminkite, pusrutuliai yra didesnių dalelių dalis. Didesnės dalelės jau prieš tai buvo neutralios – kadangi turėjo tiek teigiamą, tiek neigiamą krūvį. Tad kai teigiamą krūvį turintis pusrutulis perima elektroną, visa dalelė įgyja neigiamą krūvį. Šis procesas kartojasi tol, kol dalelė įgija didelį krūvį.

Dėl šios priežasties žmonės taip pat gali įgyti didelius krūvius – o taip pat ir automobiliai bei pastatai. Slenkant dulkių audrai, žmonių automobilių elektros sistemos gali „užsitrumpinti“. Taip pat rekomenduojama išjungti radiją. O kartais per tokias audras žmonės gali būti tiesiog nutrenkti žaibo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(20)
(2)
(18)

Komentarai ()