Ar žmogaus smegenys taip pat pavargsta kaip ir raumenys?  ()

Jei ilgai bėgiosite, vakare jausite, kaip pavargo kojos. Jei daug dirbsite rankomis, greitai pajusite, kad nebeturite jėgų. Tuo tarpu smegenys visai nejuda - ar jos gali pavargti?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Smegenys nėra raumuo - daugiausia jos yra riebalai. Jos nejuda, nesusitraukinėja, joms tenkantis krūvis iš esmės yra nematomas. Tačiau jūs žinote, kad pavargsta ir smegenys. Po ilgos dienos protinių pastangų reikalaujančiame darbe jums norisi atsigulti ir atsipalaiduoti. Jaučiatės pervargę, net jei labai didelių fizinių darbų nedirbote. Kodėl taip yra?

Smegenys yra tarsi kompiuteris, sudėtinga elektroninė sistema. Skirtingos smegenų dalys bendrauja tarpusavyje elektriniais impulsais. Smegenys dirba nuolatos - juk būtent jos valdo mūsų kūnus. Tačiau jų aktyvumas itin sustiprėja intensyviai galvojant ir ilgesnį laiką išliekant susikaupus.

Šis darbas reikalauja energijos, kurios smegenys gauna iš gliukozės. Ši medžiaga smegenyse virsta adenozino trifosfatu. Kūnui prarandant energiją ir apimant mieguistumui, sulėtėja ir medžiagų apykaita, smegenys gauna mažiau kuro - sudeginama mažiau gliukozės. O galiausiai nukrenta ir motyvacija bei gebėjimas susikaupti, nes šoktelėjęs adenozino trifosfato lygis blokuoja dopaminą.

Tai negi protinį nuovargį pašalins paprastas užkandis, kuris pakels gliukozės lygį? Tikrai ne. Užkandis ir kavos puodelis gali padėti šiek tiek nuslopinti nuovargio požymius, tačiau labai nuvargintos smegenys tiesiog nebegaus reikiamo gliukozės kiekio. Kartu prasidės ir kiti procesai - organizmas ruošis miegoti. Todėl nuvargusių smegenų įprastomis priemonėmis prikelti neįmanoma - padės tik miegas.

Tačiau protinį nuovargį įmanoma kontroliuoti. Jums tereikia sveikai maitintis, išlaikyti aukštą fizinio aktyvumo lygį ir, svarbiausia, sočiai išsimiegoti. Miegas leidžia smegenims pailsėti. Nes kitaip smegenys dirba nuolat. Raumenis pailsinti galite ir šiaip prigulę, o štai smegenys ilsisi tik tada, kai miegate. Nors rytas yra protingesnis už vakarą, taip pat nepatariama anksti ryte užsiimti protiškai aktyvia veikla - leiskite savo protui pabusti palaipsniui.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(2)
(11)

Komentarai ()