Marse vyksta tokie reiškiniai, kokių Žemėje nepamatysite: 80 kilometrų dulkių stulpai  ()

Marso atmosfera labai skiriasi nuo žemiškosios – jos tankis ir slėgis daug mažesni, o susideda ji beveik vien iš anglies dvideginio. Taip pat joje vyksta ir reiškiniai, kurių Žemėje nesutinkame.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vienas pavyzdys – globalios dulkių audros, pakeičiančios orus visoje planetoje. Audros metu susidaro dulkių stulpai, kurie pradeda kilti nuo kelių tūkstančių kvadratinių kilometrų ploto regiono, aukščiausiame 80 kilometrų taške išplinta iki 200 tūkstančių, o vėliau nusileidžia planetos link ir 56 kilometrų aukštyje užima daugiau nei trijų milijonų kvadratinių kilometrų plotą. Globalių audrų metu tokie stulpai išlieka ilgai, kartais net kelias savaites.

Dabar pristatyti nauji tyrimų duomenys, rodantys, kad dulkių stulpai gali iš planetos išnešti vandenį.

Tyrimo metu išnagrinėtos dviejų paskutinių globalių Marso dulkių audrų, įvykusių 2007 ir 2018 metais, savybės. Paaiškėjo, kad dulkių stulpai sukuria „gilios konvekcijos“ tunelius atmosferoje, kurie padeda maišytis viduriniams ir viršutiniams atmosferos sluoksniams. Taip vandens garai iš vidurinių atmosferos sluoksnių pakyla aukštyn, kur juos suardo Saulės spinduliai ir leidžia pabėgti iš Marso.

Tai gali būti paaiškinimas, kaip Marsas neteko atmosferos ir didžiulių kadaise egzistavusių vandens telkinių.

Tyrimo rezultatai publikuojami JGR Planets.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Konstanta.lt
Konstanta.lt
(13)
(3)
(10)

Komentarai ()