Astrofizikas atsakė, kiek dar švies Saulė (Video)  (1)

Pažvelgę į giedrą naktinį dangų matome tūkstančius žvaigždžių, kurios yra neapsakomai toli ir egzistuoja milijardus metų. Mums artimiausia žvaigždė yra Saulė, tačiau apie ją žinome tikrai ne viską.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Mokslo sriubos“ tinklalaidėje apsilankęs astrofizikas, VU Fizikos fakulteto Teorinės fizikos ir astronomijos instituto mokslo darbuotojas Vytautas Čepas atskleidė, kad yra daugybė įvairių žvaigždžių tipų, o Saulė yra niekuo neišsiskirianti iš kitų ir priskiriama geltonųjų nykštukių grupei. Žvaigždės gimsta iš kosminių dujų santalkų, o žvaigždės likimas priklauso nuo jos masės – masyvios savo gyvenimą pabaigia supernovos sprogimu, kitos tampa neutronine žvaigžde.

V. Čepas paminėjo, kad Saulė jau nugyveno pusę savo gyvenimo. Ji dar švies apie 5 milijardus metų, o po to stipriai išsiplės pasiekdama ir Žemės planetą, o vėliau susitrauks ir taps neutronine žvaigžde.

Pokalbio su astrofiziku V. Čepu apie žvaigždes ir Saulę klausykite „Mokslo sriubos“ „Youtube“ paskyroje, „Spotify“ bei „Soundcloud“ platformose:

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Mokslo sriuba
Mokslo sriuba
(12)
(10)
(2)

Komentarai (1)