Mokslininkas mano pagaliau atskleidęs Tutanchamono mirties paslaptį - Egipto valdovas nebuvo nužudytas?  ()

Vienas geriausių pasaulio egiptologų Zahis Hawassas teigia, kad pagaliau išsiaiškino, nuo ko gi mirė garsus senovės Egipto valdovas Tutanchamonas. Jo manymu, jaunasis faraonas nebuvo nužudytas, o mirė dėl sužeistoje kojoje išplitusios infekcijos.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

utanchamonas buvo XVIII Egipto faraonų dinastijos valdovas, o šiandien – populiariausias senovės Egipto valdovas ,nepaisant to, kad valdė neilgai. Jo kapas buvo atrastas 1922 metais Karalių slėnyje, nuo pat tada mokslininkai atlieka įvairiausius tyrimus, bandydami išsiaiškinti kuo daugiau detalių apie valdovo gyvenimą.

Tutanchamonas buvo Echnatono sūnus, o šis valdovas yra pagarsėjęs dėl savo religinės reformos, kuria buvo bandomas įvesti monoteizmas – Saulės dievo Atono kultas. Dėl to Tutanchamono tėvas vadintas eretišku faraonu.

Kaip ir nemažai faraonų, Echnatonas vedė savo seserį – egiptologai mano, kad būtent dėl to Tutanchamonas gimė turėdamas įvairiausių sutrikimų.

Tutanchamoną gaubiančios paslaptys

Tutanchamonas mirė labai jaunas, bet kadangi jo mumifikuoti palaikai yra labai stipriai apgadinti (viename tyrime mokslininkai iškėlė teoriją, kad jo kape po palaidojimo galėjo kilti gaisras), sunku nustatyti, nuo ko tiksliai jis mirė. Žinoma, egzistuoja nemažai teorijų.

Štai vienoje populiarioje teorijoje teigiama, kad jis buvo nužudytas. Tokios kalbos prasidėjo praėjusio amžiaus septintajame dešimtmetyje, kai buvo pastebėta, jog ant jo kaukolės yra nedidelė atsikabinusi kaulo dalis. Tuo metu mokslininkai darė išvadą, kad tai gali atsitikti tik nuo stipraus smūgio į galvą.

Tačiau su šiai teorijai labai prieštarauja Z.Hwassas. Jis sako, kad toks pėdsakas ant faraono kaukolės atsirado jau po jo mirties, kadangi analizė neparodė jokių pėdsakų, kad Tutanchamonui kas nors į galvą būtų trenkęs dar jam esant gyvam.

Dar daugiau teorijų

Kita iškelta ir dabar jau populiari teorija – kad Tutanchamonas mirė nuo kojos traumos. Mumijos analizė parodė, kad Tutanchamono kojos kaulas buvo įskilęs, o dėl to galėjo prasidėti infekcija, nuo kurios valdovas ir mirė.

Z.Hawassas sako, kad greitu metu sugebės įrodyti, kad būtent taip ir atsitiko. Egiptologas kartu su savo komanda šiuo metu dirba prie naujos technologijos, kuri, anot jo, leis patvirtinti šią teoriją.

„Mes jau žinome, kad jo kojos kaulas buvo įskilęs, taip pat žinome, kad šią traumą jis greičiausiai gavo per incidentą, įvykusį dvi dienos prieš jo mirtį“, – teigia Z.Hawassas.

Senovės pasaulyje net ir nedidelė infekcija galėjo būti mirtina. Z.Hawassas jau anksčiau yra įrodęs, kad Tutanchamonas sirgo maliarija, todėl jo organizmas turėjo būti paprasčiausiai per silpnas atlaikyti infekciją.

Nesėkmė medžiojant?

Z.Hawassas sako, kad kai bus įrodyta, jog Tutanchamonas mirė nuo infekcijos, kartu pasitvirtins ir teorija, kad jis mirė kelios dienos po nelaimingo atsitikimo. Manoma, kad Tutanchamonas galėjo iškristi iš karo vežimo medžiodamas. Žinoma, yra tikimybė, kad nors ir bus patvirtinta, jog jaunasis valdovas mirė nuo infekcijos – vis tiek niekada tiksliai nesužinosime, kaip jis susižeidė koją.

Z.Hawassas su savo komanda yra tvirtai įsitikinęs, kad jiems pavyks pavirtinti infekcijos teoriją. Jis taip pat paminėjo, kad atliekant naujus tyrimus, gali paaiškėti dar daugiau nežinomų detalių apie šį berniuką-valdovą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(3)
(3)

Komentarai ()

Susijusios žymos: