Tokios temperatūros dar nebuvo užfiksuota: skelbiamas naujas rekordas nuo orų stebėjimo pradžios  ()

2019 m. pasaulio vandenynų temperatūra buvo aukščiausia nuo orų stebėjimo pradžios, pranešė mokslininkai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vandenynai sugeria daugiau nei 90 proc. šiltnamio efekto sukeliamos papildomos šilumos. Suskaičiavę, kiek vandenynai šilo per pastaruosius metus, mokslininkai gali tiksliau nustatyti pasaulinio atšilimo mastą.

Ekspertų iš viso pasaulio komanda peržiūrėjo Kinijos atmosferos fizikos instituto (IAP) duomenis, siekdama ištirti, kaip keitėsi vandens temperatūra 2 km gylyje. Mokslininkai padarė išvadą, kad vandenynų temperatūra pernai buvo aukščiausia nuo temperatūros stebėjimo pradžios. Ekspertai taip pat pabrėžė, kad vandenynų šiltėjimą atskleidžia ir ekstremalūs orai, kylantis vandens lygis bei vandenynų biologinės įvairovės nykimas.

Moksliniame žurnale „Advances in Atmospheric Sciences“ išspausdintoje tyrimų ataskaitoje teigiama, kad pernai vidutinė vandenynų temperatūra buvo 0,075 laipsnio Celsijaus aukštesnė nei temperatūros 1981–2010 metais vidurkis.

Tai reiškia, kad per pastaruosius dešimtmečius pasaulio vandenynai sugėrė 228 zeta džaulių energijos.

„Labai daug nulių“, – teigė vienas iš straipsnio autorių, Tarptautinio klimato ir aplinkosaugos mokslų instituto IAP profesorius Chengas Lijingas.

Tyrimu taip pat atskleista, kad pastarieji penkeri metai – vandenynų temperatūros atžvilgiu šilčiausias penkmetis nuo temperatūros matavimo pradžios.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
Autoriai: Elzbieta Reivytytė
(9)
(4)
(5)

Komentarai ()