Tai neabejotinai seniausias žinomas muzikos instrumentas, bet turbūt niekaip neatspėtumėte, kiek jam metų  ()

Nuotraukoje - seniausias žinomas muzikinis instrumentas. Iš tikrųjų, jų tikrai būta ir anksčiau, nes ši fleita nėra tokia jau paprasta. Bet vis tiek - sunku patikėti, kada ji buvo sukurta.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kiek tūkstančių metų muzikai? Niekas negali pasakyti. Niekas nežino ir, tikriausiai, niekada nežinos. Pirmieji instrumentai tikriausiai buvo perkusiniai - akmenys, lazdelės, galbūt paprasti iš ragų ar kaulų pagaminti instrumentai. Kad ir kokie jie buvo, mes jų nesurandame arba neatpažįstame. O štai nuotraukoje viršuje - tikrų tikriausia fleita, surasta Švabijos Alpėse.

Geissenklösterle urve surasta nemažai Orinjako kultūros pėdsakų. Tarp jų - ir iš mamuto ir gulbių kaulų pagaminti muzikos instrumentai. Kaip matote, jie turi skylutes ir yra panašūs į dūdeles ar fleitas. Tai nėra labai primityvūs instrumentai - jais galima išgauti skirtingas natas.

2012 metais atlikti nauji aukštos rezoliucijos datavimo anglimi tyrimai. Paaiškėjo, kad viršuje matomos fleitos amžius - 42-43 tūkstančiai metų. Tai reiškia, kad Akmens amžiaus pabaigoje Homo Sapiens jau neblogai muzikavo.

Orinjako kultūros žmonės buvo tikri urviniai - jie gyveno urvuose. Žinoma, jie maitinosi medžiodami ir rinkdami. Jų olų sienos yra išpuoštos dekoratyviais, bet kartu ir stebėtinai tiksliais medžioklių motyvais. Jie taip pat gamindavo ir mažas moterų figūrėles. Taigi, menai jiems nebuvo svetimi.

Ne visi sutinka su nuomone, kad ta fleita yra pati seniausia. 1995 metais Slovėnijoje buvo surasta kita kaulinė fleita, kuriai - 43100 (±700 ) metų. Tiesa, ji turi tik porą apvalių skylučių, todėl kai kurie mokslininkai mano, kad tai nėra žmogaus sukurtas instrumentas - veikiau kokio vilko pietų liekanos. Taip pat abejojama fleitos amžiumi. Tačiau daug mokslininkų sutinka, kad tai - seniausia fleita pasaulyje, tik ji dabar jau nebėra pilna - kadaise ji galėjo būti bent dvigubai ilgesnė.

Bet kuriuo atveju, mes žinome, kad žmonės fleitomis groja jau daugiau nei 42 tūkstančius metų. Muzika mus lydi nepaprastai ilgai ir tikrai yra viena iš seniausių meno formų. Tikėtina, kad žmonės ją sukūrė stebėdami gyvūnus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(20)
(1)
(19)

Komentarai ()