Kiek žmogaus sukurtų dalykų galima plika akimi matyti iš Mėnulio? Atsakymas turbūt nustebins ne vieną  ()

Atsakymas į šį klausimą yra trumpas ir paprastas – nė vieno. Jeigu prieš atsidarydami tekstą tikėjotės, kad atsakymas į šį klausimą bus „Vieną – Didžiąją kinų sieną“, jūs klydote.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Iš Mėnulio Didžioji kinų siena tikrai nesimato. Kaip ir kiti žmogaus sukurti objektai. Nuo Mėnulio iki Žemės yra 400 tūkst. kilometrų – iš tokio atstumai netgi atskirus žemynus jau įžiūrėti sunku.

Net jeigu suformuluotume klausimą kitaip – „Kiek žmogaus sukurtų dalykų galima matyti iš kosmoso?“, Didžioji kinų siena nebus vienintelis teisingas atsakymas. Kosmosas yra ne taip jau ir toli.

Kosmosas, pagal tarptautinėje teisėje bei astronomų įprastai naudojamą apibrėžimą, prasideda 100 km nuo žemės paviršiaus. Maždaug ten, kur baigiasi atmosfera.

Iš tokio aukščio, esant tinkamoms oro sąlygoms, matyti galima ne tik Didžiąją kinų sieną, bet ir labai daug kitų žmogaus sukurtų dalykų – miestus, geležinkelius, tiltus, užtvankas, javų laukus ir netgi kai kuriuos pastatus.

Pakilus aukščiau – į beveik 300 km aukštį, daug žmogaus sukurtų dalykų vis dar matosi gana neblogai. Netgi tokie, atrodytų, nedideli objektai kaip oro uostų pakilimo takai. Tačiau Didžioji kinų siena, pasak iš tokio aukščio Žemę stebėjusių astronautų, jau matosi tik vos vos.

Dėl paprastos priežasties – didžiosios sienos dalies spalva yra labai panaši į ją supančios teritorijos reljefo spalvą. Todėl ji neišsiskiria iš aplinkos.

Tokio taško, iš kurio matytųsi tik Didžioji kinų siena, o kiti žmogaus sukurti objektai nesimatytų, taip pat nėra.

„Vienintelis dalykas, kurį tu gali matyti iš Mėnulio, yra gražus rutulys. Didžioji jo dalis balta – tai debesys. Dalis mėlyna – tai vandenynai. Matosi geltonos spalvos ruožai – dykumos. Šen bei ten galima matyti žalios spalvos – tai augmenija. Jokio žmogaus sukurto objekto tikrai nesimato. Tiesą sakant, užtenka nutolti nuo Žemės kelis tūkstančius mylių, ir jokio žmogaus sukurto objekto jau nesimatys“, – yra sakęs „Apollo 12“ misijos astronautas Allanas Beanas, kuris lankėsi Mėnulyje.

Iš kur atsirado mitas, kad Didžioji kinų siena matosi iš Mėnulio? Įvairiose knygose apie Kiniją ir Tolimuosius Rytus šį faktą minint galima rasti nuo XX a. pradžios. Kitaip tariant, nuo tada, kai kelionės į Mėnulį dar buvo tolima ateitis.

Turbūt knygų autoriai taip stengėsi niekada Didžiosios kinų sienos nemačiusiems žmonėms perteikti jos didybę ir parodyti, kaip žmogus triumfuoja prieš gamtą. Bet faktiškai toks teiginys tiesiog nėra teisingas.

Parengta pagal knygą „The QI Book Of General Ignorance“ ir Snopes.com.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(18)
(4)
(14)

Komentarai ()