Kodėl daržoves bei vaisius reikia plauti, o grybų geriau neplauti? Kodėl taip yra ir ką siūlo Amerikos grybų institutas  (3)

Nesvarbu, ar daržovės bei vaisiai užauginti savo sode, ar parsinešti iš parduotuvės, juos būtina nuplauti. Tik ne grybus - jų plauti nerekomenduojama. O gal nieko baisaus nenutiks?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vaisius ir daržoves plauname dėl kelių skirtingų priežasčių. Jie dažnai yra padengti chemikalais - nors jų kiekis ir yra minimalus, geriau jau jį pašalinti. Tuo pačiu nuplauname ir dulkes, įvairių gyvių pėdsakus ir dalį parazitų.

Grybai dažniausiai auginami be jokių chemikalų, tačiau juk paprasčiausio purvo ant jų tikrai būna nemažai. Kodėl jo nenuplovus?

Ogi todėl, kad grybai yra kempinės - jie labai greitai sugeria vandenį. Plaudami grybus pakenksite jų tekstūrai ir skoniui, kai kurie patiekalai apskritai išeis nevykę ir jums teks galvoti, kas nutiko. Grybų neįmanoma nusausinti - net jei juos greitai nuplausite ir iš karto sudėsite į daržovių džiovyklę, jie vis tiek išsaugos dalį sugertos drėgmės. Tai negi nėra išeities?

Išeitis visada yra - grybų tiesiog neplaukite, o nuvalykite audeklu. Galite jį net šiek tiek sudrėkinti, tai grybams nepakenks. Nuvalykite visas tamsias vietas, kurios yra akivaizdžiai purvinos. Galutinį valymą teks atlikti peiliu ant pjaustymo lentelės.

Amerikos grybų institutas (taip, egzistuoja ir tokia organizacija) teigia, kad grybų plauti tiesiog nebūtina. Įprastai ant jų matomas purvas yra visiškai nepavojingas. Žinoma, geriau jau jį nuvalyti, tačiau nereikia jaudintis, kad dalis to purvo liks grybo porose.

Tačiau jei jau manote, kad grybus nuplauti būtina (neturite laiko vargti su skudurėliu), greitai juos nuskalaukite po vandens srove. Labai svarbu, kad grybai su vandeniu kontaktuotų kiek įmanoma trumpiau. Taip pat pasistenkite jų neplauti per anksti - geriau ne anksčiau nei 15 minučių prieš jų kepimą.

Beje, tos pačios taisyklės galioja ir pačių surinktiems grybams - juos taip pat geriau valyti be vandens. 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(33)
(5)
(28)

Komentarai (3)