99 % žmogaus kūno sudaro vos 6 elementai - ar galite juos išvardinti? Kas sudaro likusią dalį?  (1)

Ar sugebėtumėte išvardinti žmogaus kūne esančius cheminius elementus ir pasakyti, kokią fukciją kiekvienas atlieka? Neįtikėtina, tačiau net 99 procentus jūsų kūno masės sudaro vos 6 cheminiai elementai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tai – deguonis, anglis, vandenilis, azotas, kalcis ir fosforas. Dar 5 elementai sudaro didžiąją dalį to paskutiniojo procento: kalis, siera, natris, chloras ir magnis. Tiesa, tai yra tik teoriniai paskaičiavimai. Antai hidratacijos lygis (kiek daug išgeriate vandens) turi didelę įtaką deguonies ir vandenilio kiekiui organizme, – o šie elementai nulemia, kiek kitų elementų yra žmogaus kūne.

Žemiau esančioje lentelėje surašyta, kiek ir kokių elementų vidutiniškai yra žmogaus organizme. Pavyzdžiui, deguonis sudaro 65 procentus kūno masės, o štai azotas – vos 3 procentus. Reikėtų pažymėti, kad žmogaus organizme nėra aptinkama jokių tauriųjų metalų – kaip ir inertinių dujų. Sintetinių radioaktyvių elementų taip pat nerasite – tačiau rasite natūralius radioaktyviuosius elementus: tokius kaip radis, toris ir uranas, kurių yra vos aptinkami kiekiai.

Tad pateikiame informaciją, kokią funkciją kiekvienas iš 11 populiariausių elementų atlieka žmogaus organizme.

1. Deguonis (O)

65 procentai žmogaus kūno masės, atomo numeris – 8.

Deguonis yra labiausiai paplitęs elementas žmogaus kūne. Dažniausiai jis randamas susijungęs su vandeniliu. Vanduo, savo ruožtu, sudaro 60 procentų žmogaus kūno masės bei dalyvauja įvairiose metaboliniuose procesuose. Deguonis veikia kaip elektronų priėmėjas ir oksiduojantis agentas. Jo yra visose 4 pagrindinėse organinių molekulių klasėse: baltymuose, angliavandeniuose, lipiduose ir nukleorūgštyse. Kadangi tai yra pagrindinis ląstelių kvėpavimo proceso elementas, daug deguonies yra plaučiuose bei kraujyje. Kraujo hemoglobinas jungiasi su deguonies molekule O₂, gaunama iš įkvepiamo oro. Deguonį naudoja ląstelėse esančios mitochondrijos – gamina energiją tiekiančias adenozino trifosfato (ATP) molekules. Nors deguonis yra būtinas žmogaus organizmui, pernelyg didelė koncentracija gali būti mirtina, kadangi gali pažeisti ląsteles ir audinius.

2. Anglis (C)

18 procentų žmogaus kūno masės, atomo numeris – 6.

Anglis yra antras labiausiai žmogaus organizme paplitęs elementas. Šis elementas taip pat laikomas organinės chemijos pagrindu. Anglis jungiasi tarpusavyje bei suformuoja žiedų ir grandinių struktūras, kurios suformuoja pagrindą visoms organizmo metabolinėms reakcijoms. Anglis anglies diokside yra pašalinama iškvepiant kaip atliekamas dalykas.

3. Vandenilis (H)

10 procentų žmogaus kūno masės, atomo numeris – 1.

Didžioji dalis mūsų organizmuose esančio vandenilio yra susijungęs su deguonimi ir suformuoja vandenį (H2O). Vandenilis, kaip ir anglis, yra randamas kiekvienoje organizmo organinėje molekulėje. Vandenilis cheminėse reakcijose taip pat veikia kaip protonas arba pozityvus jonas.

4. Azotas (N)

3 procentai kūno masės, atomo numeris – 7.

Kadangi didžiąją dalį oro sudaro azotas, azoto dujų yra plaučiuose – tačiau mūsų organizmas tiesiogiai jų nepasisavina. Žmonės azotą gauna su maistu. Šis elementas yra svarbi amino rūgščių sudedamoji dalis, kurios yra naudojamos peptidų ir baltymų gamybai. Azotas taip pat yra svarbi nukleorūgščių – DNR ir RNR – sudedamoji dalis. Jo yra ir kitose svarbiose žmogaus organzmui molekulėse (azoto oksidai, šlapalas, etc).

5. Kalcis (Ca)

1,4 procento žmogaus kūno masės, atomo numeris – 20.

Apie 99 procentai žmogaus kūne esančio kalcio yra kauluose ir dantyse, kur šis elementassudaro stiprias struktūras – tokias, kaip hidroksiapatitai. Tačiau svarbiausia šio elemento funkcija kita. Kalcis yra svarbus jonas, naudojamas susitraukiant raumenims ir baltymų reguliavime. Jeigu bet kuri svarbi funkcija neturi kalcio, organizmas pradės jį imti iš kaulų ir dantų. Tai gali sukelti osteoporozę bei kitas problemas, todėl labai svarbu savo mityba gauti daug kalcio.

6. Fosforas (P)

1 procentas žmogaus kūno masės, atomo numeris – 15.

Kaip ir kalcis, elementas ir mineralas fosforas yra randamas nukleorūgštyse bei energijos molekulėse, tokiose kaip jau minėtas ATP (adenozino trifosfatas).

7. Kalis (K)

0,25 procento žmogaus kūno masės, atomo numeris – 19.

Žmogaus kūno elektrochemija priklauso nuo jonų. Iš jų katijonų kalis yra pats svarbiausias. Kalis svarbus nervų laidumui ir reguliuojant širdies ritmą. Visos organizmo ląstelės, siekdamos tinkamai funkcionuoti, reikalauja kalio.

8. Siera (S)

0,25 procentai žmogaus kūno masės, atomo numeris – 16.

Siera yra randama keliose svarbiose aminorūgštyse, kuriose yra naudojamos kuriant baltymus organizme. Siera randama biotine, metionine, tiamine ir cisteine.

9. Natris (Na)

0,15 procentų žmogaus kūno masės, atomo numeris – 11.

Natris, kaip ir kalis, yra itin svarbus katijonas. Šis elementas yra svarbus nervų signalų perdavimui bei raumenų funkcionavimui.

10. Chloras (Cl)

0,15 procentų žmogaus kūno masės, atomo numeris – 17.

Chloras yra svarbus anijonas. Viena jo funkcijų – ATP, kuris naudojamas energijos tiekimui biocheminėms reakcijoms, išnešiojimas. Chloras naudojamas vandenilio chlorido rūgšties gamybai – šią medžiagą išskiria skrandis, kuri ji naudojama maisto virškinimui.

11. Magnis (Ma)

0,005 procento žmogaus kūno masės, atomo numeris – 12.

Magnis yra susijungęs su ATP ir nukleitidais. Jo katijonas yra svarbus kofaktorius fermentinėse reakcijose. Magnis naudojamas formuojant sveikus dantis ir kaulus.

Tarp kitų žmogaus organizme aptinkamų elementų yra geležis, fluoras, cinkas, silicis, stroncis, rubidis, bromas, švinas, varis – ir daugybė kitų. Kai kurie elementai yra būtini ar bent jau turintys teigiamą efektą žmogaus organizmui – tuo tarpu likę elementai yra toksiški.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(32)
(3)
(29)

Komentarai (1)