Ar tikrai atvirkščiai suvedus PIN bankomatas iškvies policiją ir sulaikys grynuosius pinigus? Socialiniuose tinkluose apie tai kalbama jau metų metus - štai ką apie tai sako Lietuvos bankų atstovai  ()

„Jei jus bando apiplėšti gaunant pinigus prie bankomato, nesipriešinkite“, skelbia populiarus įrašas „Facebook“ tinkle. Ir prideda patarimą - jei surinksite PIN atvirkščiai, bankomatas iškvies policiją ir neišduos pinigų. Bet ar tikrai? Ar tai gera strategija?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Nors mūsų kraštuose tokio tipo nusikaltimai yra išties reti, nemažoje pasaulio dalyje tai vyksta nuolat. Nusikaltėliai tyko žmonių prie bankomatų ir vos tik nieko neįtariantis žmogus įdeda kortelę, prasideda nešvarus darbas. Prie aukos kaklo atsiranda ginklas ir plėšikas pareikalauja išgryninti didelę sumą pinigų. Manote, kad jums taip niekada nenutiks? Gerai būti optimistu, bet taip nutinka, net jei Lietuvoje jaučiamės labai saugūs.

Taigi, prieš daug daug metų vienas „Facebook“ puslapis paskelbė informaciją laužyta anglų kalba, jog tokiu atveju reikia suvesti PIN kodą atvirkščiai (supraskit, vietoje 1234 reikia įvesti 4321) ir aparatas iškvies policiją. Negana to, iš bankomato išlindę pinigai bus sulaikyti - draugiška roboto ranka suspaus banknotus taip, kad vagys negalės jų išplėšti.

Ir nėra to blogo, kas nesurastų kelių į lietuviškus „Facebook“ puslapius, kuriuose publikuojama versta informacija.

Taip, tai - senas įrašas. Tačiau jis ar panašios jo versijos kartas nuo karto vis iškyla į paviršių. Paskutiniai komentarai po šiuo įrašu ar jo pasidalinimais - vos poros dienų senumo. Vienas iš jų klausia - „Įdomu, ar tai tiesa?“ Na, jei įdomu, tai atsakymas paprastas - netiesa.

Štai kaip šį mitą pakomentavo „Swedbank“ atstovas spaudai Saulius Abraškevičius: „Norime pabrėžti, jog tai yra klientus klaidinanti informacija. Atbuline seka surinkus savo mokėjimo kortelės PIN kodą joks signalas policijai negali būti nusiųstas, tai yra niekuo nepagrįstas mitas. Jei klientas bankomate surinks savo mokėjimo kortelės PIN kodą atbuline tvarka – bankomatas tai supras kaip neteisingai suvestą PIN kodą, paprašys pakartoti ir suvesti teisingą kodą. Kaip žinia, neteisingai suvedus PIN kodą 3 kartus, mokėjimo kortelė bus užblokuota ir klientas nebegalės ja naudotis.“

Misija įvykdyta, tiesa? Nei jums, nei vagims? Kai gyvybei gresia pavojus, geriau tokių žaidimų nežaisti. Kai į kaklą įremtas peilis, reikia tikėtis, kad iš tikrųjų nepamiršite savo PIN.

O gal tai yra tiesa, tik „Swedbank“ naudojami bankomatai neturi tokios gelbėjančios funkcijos? Štai ką į mūsų klausimą atsakė „Luminor“ atstovė Giedrė Bielskytė: „Tikrai tai yra niekuo nepagrįstas mitas. Taip pat neturime duomenų, kad tokios galimybės apskritai būtų bankomatuose bet kurioje kitoje šalyje. Tris kartu neteisingai suvedus bankomate PIN kodą, bankomatas kortelę užblokuoja.“

SEB komunikacijos projektų vadovė Leontina Zabarauskienė patvirtino tą patį - „Tokia informacija apie atvirkščiai suvedamą PIN kodą bankomate yra klaidinga. Patartume klientams visada kritiškai įvertinti tokio pobūdžio žinutes ir nepasikliauti internete sklandančiais gandais. Įvedus PIN kodą atvirkščiai, kaip ir suklydus įvesti tinkamą kodą,  bankomatas nurodytų, jog PIN kodas įvestas klaidingai. Atliekant operacijas bankomatuose SEB banko kortelėmis ir neteisingai įvedus PIN kodą 3 kartus iš eilės, kortelė blokuojama automatiškai. Taip užtikrinama, kad kiti asmenys negalėtų pasinaudoti kliento kortele.“

Ir nereikėtų stebėtis - bankai negamina bankomatų. Jei neturi vienas, tikėtina, kad neturės ir kitas. Bet kodėl neįdiegiama tokia funkcija? Nes plėšikai ją žinotų. Tai būtų visiems žinoma informacija ir nusikaltėliai šią funkciją apeitų itin lengvai. Jie suprastų, kas įvyko ir, greičiausiai, keršytų už šios funkcijos naudojimą.

Jei jau pakliuvote į tokią situaciją, darykite viską, kad išsaugotumėte savo gyvybę ir sveikatą. Pinigai yra uždirbami kasdien, o gyvenimą turite vieną.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(40)
(2)
(38)

Komentarai ()