Iš kur JK atsirado šis paslaptingas ir vienas didžiausių lobių? Mokslininkai pasimetę: bus atidaryta paroda „ir leisime žmonėms patiems susikurti savo versijas bei teorijas“  ()

Jungtinėje Karalystėje praėjusiais metais buvo rastas vienas didžiausių bronzos amžiaus lobių. Bet čia buvo rasta ir artefaktų, kurie itin nustebino archeologus – mat tokie daiktai dažniausiai yra randami Prancūzijoje arba Alpėse, o ne šiaurės vakarų Europoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Londono muziejus pirmadienį pranešė, kad balandį bus atidaryta paroda, kurioje žmonės galės patys išvysti visus šiuos artefaktus. Jie taip pat pranešė, kad vadinamajem Haveringo lobyje iš viso yra 453 radiniai – tarp jų kardai, peiliai, raižikliai, pjautuvai, skustuvai, luitai ir apyrankės. Visi šie daiktai buvo iškasto Londono pakraštyje per tris mėnesius.

Lobis datuojamas 900-800 metams pr.m.e. Be to, tai yra trečias didžiausias bronzos amžiaus lobynas, rastas D.Britanijoje. Detalesni artefaktų tyrimai atskleidė, kad buvo rasta ir tokių išskirtinių daiktų, kaip specialios kilpos, dedamos ant vežimą traukiančių arklių vadelių, kad šios nesusipainiotų. Archeologus tai nustebino dėl to, kad iki šiol tokie daiktai buvo randami Prancūzijoje – bet ne D.Britanijoje.

Taip pat tarp 453 artefaktų buvo rasta apyrankė, kuri, kaip manoma, į šalį atkeliavo iš šiaurės vakarų Prancūzijos – bei vario luitų, kurie greičiausiai britus pasiekė iš Alpių. Londono muziejaus archeologijos skyriaus vadovė Kate Sumnall teigia, kad šie atradimai yra labai netikėti.

„Tokie atradimai parodo, kad Britanija kontaktą su žemynine Europa turėjo daug anksčiau, nei buvo manoma“, – sako K.Sumnall.

Ekspertai tarpusavyje nesutinka

Tačiau nors šis artefaktų lobynas ir atskleidė nemažai informacijos apie bronzos amžių, mokslininkams vis tiek nėra aišku, iš kur šis lobis kilo. K.Sumnall taip pat pripažįsta, kad kol kas yra daugiau klausimų, nei atsakymų.

„Mes prisikvietėme pilną kambarį bronzos amžiaus ekspertų. Bandėme vesti diskusiją, kad bent kažkiek praskleistume šį lobį gaubiantį paslapties šydą. Bet galiausiai supratome, kad visi ekspertai turi savo teorijas“, – teigia K.Sumnall.

Galiausiai buvo išskirtos keturios teorijos. Pirmojoje teigiama, kad šie objektai galbūt buvo duoklė dievams – todėl tie, kurie atliko ritualą, tiesiog juos ten ir paliko. Antrojoje teorijoje sakoma, kad pereinant nuo bronzos prie geležies, šie objektai tapo nevertingi, tad ir nebereikalingi.

Trečiojoje teorijoje teigiama, kad galbūt koks nors turtingas ir daug galios turintis asmuo nusprendė riboti, kiek ir kokie bronziniai daiktai patenka į prekybą – todėl surinko ir paliko juos visus vienoje vietoje. Na, o paskutinėje teorijoje teigiama, kad čia paprasčiausiai buvo tokių daiktų saugykla. Mat viso lobio svoris siekia 45 kilogramus – todėl taip paprastai jį paimti ir perkelti būtų buvę sunku.

Žinoma, tokios teorijos kelia naujus klausimus. Pavyzdžiui, jei čia iš tiesų buvo saugykla, kodėl šių daiktų taip niekas ir nepasiėmė? K.Sumnall sako, kad jei atsakymų žmonės ieškos balandžio parodoje – nusivils, kadangi paroda bus skirta tikrai ne tam.

„Mes neslėpsime, kad patys nežinome. Tiesiog pateiksime užuominas, rastus artefaktus ir leisime žmonėms patiems susikurti savo versijas bei teorijas“, – teigia K.Sumnall.

Parengta pagal „The Guardian“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(3)
(9)

Komentarai ()