Paprasčiausias būdas, kaip sustabdyti pandemiją? Pažiūrėkite, kaip iš tikro reikia plauti rankas - turbūt mažai kas taip daro, o dar mažiau žino, kaip tai daryti teisingai (Video, Apklausa)  (1)

Patarimų, kaip išvengti pavojingų virusų platinimo, yra labai daug. Žmonės dabar jau prisimena, kas kosėdami ir čiaudėdami turi prisidengti veidą, o ir medicinines kaukes daugelis dėvi teisingai. Bet ar šio to nepamirštame? Tyrimas rodo, kad vienas paprastas higienos įprotis stipriai apribotų virusų plitimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kosėdami ir čiaudėdami burną bei nosį prisidenkite servetėle arba vidine alkūnės dalimi. Jei tam naudojate rankas, jas reikėtų iš karto nusiplauti.

Tuo tarpu medicininių kaukių naudojimas dažnai sulaukia įvairių komentarų. Jos iš tikrųjų nėra tokia prasta mintis, kaip atrodo. Bet turite žinoti, kad šios kaukės apsaugo ne nuo paties užkrato, o nuo jo platinimo. Tai yra, dėvėdami tokią kaukę jūs sumažinate tikimybę, jog patys užkrėsite kitus žmones. Būtent dėl to žmonės Kinijoje raginami jas dėvėti ir būtent dėl to tokias kaukes naudoja įvairias procedūras atliekantys medikai. Egzistuoja kaukių, kurios iš tikrųjų filtruoja ir virusus, bet jos yra brangesnės ir tikrai ne tokios populiarios.

Ir jei jau pasirinkote nešioti kaukę, įsitikinkite, kad tai darote pagal instrukcijas. Kaukė turi gerai priglusti prie veido, jos nereikėtų nusiimti kalbant. Apskritai, reikėtų vengti jos lietimo.

Tačiau mokslininkai mano, kad vienas svarbus įprotis gali stipriai sumažinti virusų plitimo galimybes - žmonės didžiausiuose pasaulio oro uostuose turėtų kruopščiai plauti rankas. Tyrimą atlikę Kipro ir JAV mokslininkai mano, kad žmonių rankų plovimo įpročių pagerinimas turėtų didžiausios naudos epidemijų prevencijoje.

Oro uostai - tai idealios vietos epidemijoms plisti. Iš skirtingų pasaulio vietų atskridę žmonės glaustosi pečiais, kosti ir čiaudi, o tada tūkstančius kilometrų skrenda į kitus lygiai taip pat perpildytus oro uostus.  Mokslininkai teigia, kad tik 20 % oro uostuose esančių žmonių turi švarias rankas rankas - ne anksčiau nei prieš valandą jie ne trumpiau nei 15 sekundžių su muilu plovė rankas.

Norite dar šiurpesnės statistikos? Tik 70 % žmonių pasinaudoję tualetu nusiplauna rankas. 30 % to daryti nesivargina. Dar daugiau - 50 % rankas plaunančių žmonių tai daro netinkamai. Net pusė žmonių tik porai sekundžių pakiša rankas po vandens srove ir eina savais keliais.

Kaip tinkamai plauti rankas?

 

Mokslininkai teigia, kad jei pavyktų įtikinti žmones rankas plauti dažniau ir kruopščiau, virusai taip sparčiai neplistų. Tikėtis, kad visi žmonės oro uoste turės švarias rankas nėra realistiška. Tačiau jei bent 60 % keliautojų didžiausiuose oro uostuose švariai plautų rankas, pasaulinių epidemijų plitimo greitis sumažėtų 70 %. Net ir mažiausias rankų švaros pagerėjimas padėtų - jei rankų plovimo statistiką visuose pasaulio oro uostuose pagerintume bent 10 %, epidemijos plitimo greitis sumažėtų 24 %.

Viskas būtų gerai, jei pakaktų apie tai informuoti žmones ir jie paklausytų nurodymo plauti rankas. Tačiau būkime realistiški - žmonės savo higienos įpročius keičia labai vangiai. Mokslininkai teigia, kad tokiais atvejais, kai pasaulyje plinta didelę grėsmę keliantys virusai, pakaktų įvesti specialias priemones 10 svarbiausių oro uostų, kurie būtų parinkti pagal svarbą ir vietą epidemijos epicentro atžvilgiu. Primygtinis raginimas plauti rankas tuose oro uostuose epidemijos plitimą sulėtintų 37 %.

Mokslininkai tai išsiaiškino vykdydami epidemijų simuliacijas. Jie mano, kad informaciniai plakatai, pranešimai per garsiakalbius, specialūs lipdukai ant veidrodžių tualetuose iš tikrųjų padėtų bent šiek tiek. Tačiau didesnius pokyčius atneš tik platesnio masto švietimo kampanijos.

 

(4)
(0)
(4)

Komentarai (1)