Intriga ir jaudulys archeologijoje - mokslininkai galbūt aptiko Nefertitės kapą  ()

Jau kurį laiką egzistuoja prieštaringai vertinama teorija, kad už legendinio faraono Tutanchamono 3300 metų senumo kapo sienų yra palaidota ir ne mažiau garsi karalienė Nefertitė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tačiau mokslininkų komanda, kuriai vadovavo buvęs Egipto Senienų ministras Mamdouhas Eldamaty, teigia neseniai patvirtinę šią teoriją. Archeologai ištyrė kapą žemės radaru ir šalia faraono Tutanchamono palaidojimo aptiko anksčiau nežinotą erdvę. Ertmė yra maždaug 2 metrų aukščio ir 10 metrų ilgio.

Nefertitės palaidojimo teorija pirmą kartą buvo išplėtota 2015 m. – britų egiptologas Nicholas Reevesas teigė, kad už faraono Tutanchamono kapo gali egzistuoti slaptos kameros. Tais pačiais metais teorija buvo paremta preliminariais tyrimais.

Bet po trejų metų įvyko mokslinis posūkis – kita komanda rado įrodymų, paneigiančių šią teoriją. Frankas Porcelli ir jo komanda, naudodamiesi radaru, trejus metus tyrinėjo zoną aplink faraono kapą – ir padarė išvadą, kad ten nieko nėra.

„Tai šiek tiek gal net ir nuvilia“, – 2018 m. jis sakė NPR.

Tačiau trečiadienį M.Eldamaty komanda „išbėgo į aikštelę“: mokslinis žurnalas „Nature“ gavo visiškai naują ir iki tol neskelbtą komandos ataskaitą, kurioje yra daugiau įrodymų apie slaptą ertmę, kurioje gali būti Nefertitės palaikai. Komanda savo tyrimus Egipto Aukščiausiajai senienų tarybai pristatė anksčiau šį mėnesį.

Ši novatoriška išvada yra „nepaprastai jaudinanti“ – teigia Čikagos universiteto egiptologas Rayus Johnsonas, kuris nebuvo tyrimo komandos narys. – Aišku, kad kitoje šiaurinėje laidojimo kameros sienoje kažkas yra“, – sakė jis žurnalui „Nature“.

Faraono Tutanchamono kapas pirmą kartą buvo aptiktas beveik prieš šimtmetį – 1922 metais. Faraonas paslaptingomis aplinkybėmis mirė 1323 m. pr.m.e, būdamas 19 metų. Iki mirties Egiptą jis valdė 10 metų. Dabar ekspertai mano, kad jis mirė nuo gangrenos – nors anksčiau vyravo nuomonė, jog jis buvo nužudytas.

Ir nors vieni džiaugiasi naujuoju atradimu, kiti išlieka skeptiški.

Buvusios Egipto Senienų ministrės Zahi Hawass teigimu, technologija, kurią naudojo M.Eldamaty komanda, nėra patikima. Technologija „niekada nepadarė jokių atradimų nė vienoje Egipto vietoje“, – sakė jis „Nature“.

Didžiausias archeologinis atradimas

Karalienės Nefertitės kapo vieta ilgą laiką buvo paslaptis. Jei jos palaikai būtų rasti, tai būtų reikšmingas mokslo proveržis, teigia N.Reevesas – kuris pirmasis ir iškėlė idėją, kad ji bus palaidota šalia faraono Tutanchamono kapo.

Nefertitė didžiąją istorijos dalį buvo žinoma kaip Didžioji Karališkoji faraono Echnatono (Akhenateno) žmona. Tačiau kai kurie egiptologai mano, kad ji „buvo paaukštinta“ ir kartu su Echnatonu iki jo mirties lygiavertiškai valdė Egiptą. Kiti teoretizuoja, kad Nefertitė galėjo valdyti šalį, tačiau tam ji formaliai apsimesdavo vyru (tai ne pirmas toks atvejis senovės Egipto istorijoje, taip darė ir faraonė Hačepsuta).

Bet kokiu atveju, „jei Nefertitė buvo palaidota kaip faraonė, tai gali būti didžiausias visų laikų archeologinis atradimas“, – „Nature“ sako N.Reevesas.

Parengta pagal „Business Insider“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(12)
(2)
(10)

Komentarai ()