NASA pasamdė SpaceX misijai į 10 000 kvadrilijonų dolerių vertės asteroidą: tai bus neabejotinai istorinė misija - kuo ji ypatinga ir ką sugalvojo NASA  (1)

10 000 kvadrilijonų dolerių vertės asteroidą NASA pasiekti padės SpaceX sunkioji raketa Falcon Heavy.

Skrydžio tikslas ne komercinis, bet suvenyrų pargabenti būtų gražu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Sunkusis metalas

NASA istorinė nepilotuojama misija į metalinį asteroidą Psyche dabar ir SpaceX reikalas. Zondą iškelti turės Elono Musko raketų kompanijos Falcon Heavy raketa.

„Psyche misija keliaus į aplink Saulę tarp Marso ir Jupiterio orbitų skriejantį unikalų metalingą asteroidą, kuris irgi pavadintas Psyche,” rašoma NASA pranešime spaudai. „Šis asteroidas yra unikalus, nes jis atrodo didžiąja dalimi sudarytas iš ankstyvos planetos nikelio-geležies apnuoginto branduolio – vieno iš Saulės sistemos statybinių blokų.”

Paleidimo data

Jei viskas klosis kaip numatyta, misija pakils 2022 metų liepą Falcon Heavy raketa iš Kanaveralo kyšulyje esančios Kanaveralo Oro pajėgų bazės Floridoje paleidimo komplekso 39A.

Mitriame zonde Psyche — taip, jis nelabai patogiai pavadintas taip pat, kaip ir jo tirsiamas asteroidas — bus tyrimo įranga, kuria bus tiriama asteroido sudėtis.

Neįprastoji Psyche

Remiantis vienu vertinimu, 235 km skersmens Psyche asteroide esančios medžiagos vertos iš koto verčiančių $ 10 000 kvadrilijonų — nors, žinoma, su turima technika gabenti visą šį gėrį į Žemę neapsimokėtų.

Tačiau NASA tikslas ir nėra finansinis. Jie tikisi, kad nauji duomenys apie Psyche padės paaiškinti ankstyvą Saulės sistemos kūrimosi pradžią.

Mokslininkai mano, kad uolingos, panašios į Žemę planetos turi metalinius branduolius, tačiau jie yra nepasiekiamai giliai po planetų mantija ir pluta. Kadangi negalime Žemės branduolio stebėti ar matuoti tiesiogiai, misija į Psyche suteiks unikalią galimybę pažvelgti į uolingas planetas sukūrusių žiaurių susidūrimų ir medžiagos akrecijos istoriją.

Bendri Psyche ir antrinio krovinio iškėlimo kaštai yra apie $117 milijonų.

Psyche paleidimo misijoje bus ir du antriniai kroviniai (tikslus ir galutinis jų apibūdinimas dar nesudarytas): Marso atmosferą tirsiantys Escape bei Plasma Acceleration and Dynamics Explorers (EscaPADE), ir Janus, kuriuo bus tyrinėjami po du skriejantys asteroidai.

Misijai vadovauja Arizonos valstijos universitetas, SpaceX tiekiamą paleidimo paslaugą prižiūrės NASA Paleidimo paslaugų programa Kennedy kosmoso centre Floridoje. NASA Reaktyvinio judėjimo laboratorija atsakinga už bendrą misijos rengimą, sistemos inžineriją, integravimą, bandymą misijos operacijas. Maxar Technologies suteikia didelės galio fotovoltine elektra varomas kosminio zondo šasi.


Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(65)
(3)
(62)

Komentarai (1)