Po 14 metų atvėrė seniausią Egipto piramidę: štai kas slypi jos viduje (Video)  ()

Egiptas po 14 metų trukusios restauracijos vėl atvėrė Džoserio piramidę – seniausią kada nors pastatytą piramidę. Pati restauracija kainavo beveik 6 milijonus eurų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Piramidė (UNESCO pripažintas Pasaulio paveldo objektas) buvo pastatyta prieš 4 700 metų, faraono Džoserio – vieno iš senovės Egipto trečiosios dinastijos faraonų – laikais.

Ištisus dešimtmečius piramidė – dar vadinama Laiptuotąja piramide – buvo apleista ir jai grėsė net griūtis – bet Egipto valdžia galiausiai susiėmė ir 2006 m. pradėjo restauraciją.

„Mes baigėme pirmosios ir seniausios Egipto piramidės – tai yra, senosios Karalystės įkūrėjo faraono Džoserio – restauravimą ...“, – prie pačios piramidės surengtoje spaudos konferencijoje sakė Senienų ir turizmo ministras Khaledas El-Enany.

Jis pridūrė, kad tai yra pirmasis pasaulyje statinys, pastatytas vien iš akmens.

Statinį suprojektavo Imhotepas – jis vadinamas pirmuoju pasaulio architektu.

„Mes žavimės, kaip jis sugebėjo sukurti šį statinį, išlikusį 4700 metų“, – sakė K.El-Enany.

Restauracijos darbai buvo sustoję 2011 m. – kai Egipte vykęs sukilimas nuvertė ilgametį šalies prezidentą Hosni Mubaraką – tačiau buvo atnaujinti 2013 m. pabaigoje.

Džoserio laiptuotoji piramidė – tai pirmoji istorijoje didelio masto akmenų konstrukcija ir didžiausias piramidinių laidojimo namų kompleksas, esantis Sakaros nekropolyje, į vakarus nuo Kairo.

60 metrų aukščio piramidę sudaro šešios pakopos, iškilusios virš 28 metrų gylio ir septynių metrų pločio laidojimo šachtą.

Egiptas pastaraisiais metais pristatė daugybę archeologinių radinių – taip tikimasi sustiprinti gyvybiškai svarbų turizmo sektorių, kuris po 2011 m. sukilimo patyrė daugybę sukrėtimų.

Praėjusiais metais prie Gizos piramidžių buvo atidengtos 4500 metų senumo kapinės, kuriose rasta daug spalvingų medinių sarkofagų ir kalkakmenio statulų.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(15)
(4)
(11)

Komentarai ()