Indijoje jau siūlomas gydymas nuo COVID-19 - į pagalbą atžygiuoja karvės?  ()

Bijote susirgti koronavirusu? Jus išgelbės universaliosios karvės. Kovo pradžioje Indijos politikė Suman Haripriya – valdančiosios Bharatiya Janata Party (BJP) partijos narė, išrinkta į Asamo įstatymų leidybos asamblėją – pareiškė, kad karvių šlapimas ir mėšlas gali būti panaudoti kovai su koronaviruso protrūkiu, rašo foreignpolicy.com.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Maža to, induistų lyderis Chakrapani Maharajas viešai paskelbė, kad organizuos renginį, kuriame švies visuomenę, kaip karvių gyvybinės veiklos produktais galima kovoti su pandemija.

Tai, beje, nėra vieninteliai vaistai, randami induistų nacionalistų vaistinėlėje. Populiarus guru Baba Ramdevas, dalyvaudamas televizijos laidoje, pareiškė, kad prieš koronavirusą galima kovoti taikant ajurvedinę mediciną. O ugnies pūtėjas ir vyriausiasis Utar Pradešo šventikas Yogi Adityanathas ragino indus imtis jogos, kad sumažintų stresą ir tokiu būdu padidintų atsparumą įvairioms ligoms, įskaitant koronavirusą.

Indijos nacionalistų partijos skatinamos pseudomokslinės praktikos jau ne vienerius metus kelia Indijos mokslininkų ir nereligingų žmonių nerimą bei pasipiktinimą. Nuo 2014 metų, kai į valdžią atėjo dabartinis ministras pirmininkas Narendra Modis, kai kurie mokslininkai, norėdami skrieti ant nacionalizmo bangos, netgi teigė, kad senovės Indijoje būta ir lėktuvų, ir kamieninių ląstelių tyrimų. Bet būta ir oponentų, kurie aršiai kovojo prieš politikų bandymus įteisinti tradicinės medicinos praktikavimą. Indijos vyriausybė netgi buvo pertvarkyta, įkuriant AYUSH ministeriją (jos pavadinimas yra akronimas iš kelių tradicinių pseudomokslinių medicininių praktikų pavadinimų), kuri užsiimtų tradicinės medicinos klausimais.

Šiame kontekste neturėtų stebinti, kad viešieji Indijos asmenys – ypač dešinieji – teigiamai pasisako apie tradicinę mediciną ir senovinę išmintį. Pastaraisiais metais jie pabėrė štai tokių perliukų: BJP ministro pareiškimas, kad senovės Indijoje jau buvo naudojamasi internetu, ministro pirmininko pareiškimas, kad dievui Ganešui, kuris išsiskiria tuo, kad jo galva yra kaip dramblio, o kūnas – kaip žmogaus, galimai buvo atlikta plastinė operacija. Kitas BJP partijos ministras tvirtino, kad karvės iškvepia deguonį. Na, o šventikų, kurie skelbė, kad nuo vėžio padeda karvių šlapimas bei mėšlas ir joga, niekas net neskaičiavo.

Koronavirusas tik dar labiau pakurstė indų pseudomokslines idėjas. AYUSH ministerija sausio 29 d. išplatino savo abejones keliančias rekomendacijas po to, kai suaktyvėjo viruso plitimas į Indiją iš Kinijos. Šio rekomendacijų rinkinio pavadinimas buvo „Homeopatija koronaviruso infekcijos prevencijai: Unani preparatai, naudingi simptominiam koronaviruso infekcijos valdymui“. Kitame rekomendacijų rinkinyje buvo teigiama, kad homeopatinis preparatas „arsenicum album 30“ gali būti vartojamas kaip profilaktinė priemonė nuo koronaviruso. Nors iš tiesų homeopatija yra vokiečio mokslininko XVIII a. sugalvota pseudomokslinė disciplina, kurios pagrindas – tam tikrų medžiagų skiedimas tokiais kiekiais, kad galutiniame preparate pradinės medžiagos kartais net molekulės nelieka. Indijoje homeopatija yra labai populiari, nepaisant didelės apimties tyrimų apžvalgų, parodančių, jog ji neturi jokio teigiamo poveikio, kuris siektų toliau už placebą (t.y, tikėjimą, kad preparatas veikia).

„Sveikatos dezinformacija jau ilgą laiką buvo didelė problema, kuri itin paūmėjo po AYUSH ministerijos sukūrimo – ši ministerija dezinformaciją apie sveikatą skelbia oficialiai“, – tvirtino Indijos faktų tikrinimo svetainės „Alt News“ įkūrėjas ir redaktorius Pratikas Sinha. Viena iš šios svetainės dažnai atliekamų užduočių – ministerijos skelbiamo melo paneiginėjimas. Kol kas Indijoje oficialiais duomenimis pandemija yra valdoma gerai: šalyje užregistruoti 43 susirgimo atvejai ir 0 mirčių. Tai yra labai maži skaičiai įvertinus milžinišką šalies gyventojų tankį ir ne pačią geriausią visuomenės sveikatos infrastruktūrą, tačiau ekspertai baiminasi, kad virusas, įvykus tikram protrūkiui, galėtų labai greitai užtvindyti ligonines ir viršyti sveikatos apsaugos sistemos galimybes. Nors ekspertai mano, kad Indijoje virusas iš tiesų plinta, bet tiesiog nėra registruojamas oficialiais skaičiais, kartu plinta ir vien tikėjimu bei nacionaliniais mitais grindžiami patarimai visuomenei.

„Identifikuoti ir paneigti medicinine dezinformaciją yra didelis iššūkis. Net jei ta informacija yra paneigiama, tikroji informacija sunkiai pasiekia žmonių ausis ir akis, nes melagingos naujienos keliauja greičiau. O kai politikai ir influenceriai dalinasi abejotina informacija, visuomenė jais tiki labiau. Svarbu, kad politikai sakytų dalykus, kurie yra pagrįsti tvirtomis medicininėmis žiniomis ir racionaliu protu“, – sakė rodymais grėstos medicinos naujienų svetainės „Health Analytics Asia“ redaktoriaus pavaduotoja Nabeela Khan.

Kita vertus, Indijos vyriausybė koronaviruso grėsmę vertina ganėtinai rimtai. Štai praėjusią savaitę šalies premjeras N.Modi paskelbė, kad nedalyvaus Holi šventėje – tai yra triukšmingas ir paprastai milžiniškas žmonių minias sutraukiantis festivalis, kuris turėjo prasidėti šį pirmadienį. Be to, Indijos oro uostuose tikrinama visų iš užsienio atvykstančių keliautojų sveikata.

Delio, Radžastano ir Hiderabado provincijose, po kurias yra keliavę sergantieji koronavirusu, buvo karantinuoti keli su jais kontaktavę žmonės. Bet, kaip nurodė Katsurbos medicinos koledžo Manipale visuomenės sveikatos, bioetikos ir sveikatos politikos tyrėjas Anantas Bhanas, tai, ką skelbia Indijos sveikatos apsaugos ministerija ir tai, ką skelbia Indijos AYUSH ministerija, nebūtinai dera tarpusavyje. Medicininės dezinformacijos pasekmės gali būti liūdnos. Ypač – besivystančioje šalyje, kur daugelis piliečių turi prieigą prie interneto, negali pasigirti kokybišku išsilavinimu, o internetu plinta daug melagingų žinių.

„Ar konfliktų, ar ligų protrūkių metu bet koks neatsakingas pareiškimas gali labai neigiamai paveikti dėl išplitusio panikos skleidimo ir visuotinės baimės“, – sakė A.Bhanas. Pagal konstitucija Indijoje nacionalinės religijos nėra, tačiau 2019 metais antrai kadencija išrinkta valdančioji populistinė BJP partija nevengia skelbti, kad Indija yra induizmo valstybė. Tuo pačiu šios partijos atstovai mėgsta senovės Indijos civilizacijai priskirti šiuolaikiškus vakarietiškus išradimus, taip bandant pašlovinti šalies mitologinę praeitį.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(5)
(5)
(0)

Komentarai ()