Net ir jaunimas krenta kaip lapai: JAV pateikia aktualią statistiką, kas darosi su COVID-19 pacientais

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

menten 2020-03-24 16:09
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/pdf ... /jmv.25766 čia rašo, kad dusulys pasireiškia per 8 dienas, o dirbtinio kvėpavimo prireikia po 10,5 dienų. "If the disease progressed, the median duration period from illness onset to dyspnea was 8.0 days, and to mechanical ventilation was 10.5 days" Pasveikimas - sąlyginis dalykas, net tada, kai pacientas nebejaučia simptomų dar 2 - 4 sav. platina virusą (užfiksuotas atvejis ir 38 d.).
Siguas 2020-03-25 08:41
Pvz ar ta 90 mete ukmergiske kur oficialiai mire nuo koronos viruso kitu ligu neturejo? Kiek vidutiniskai lietuvoje mirdavo zmoniu per diena, savaite, menesi 2018, 2019, 2020m? Idomu butu suzinoti Lietuvos, Kinijos, Ispanijos, Italijos dumenis. Tik taip galime nustayti kiek mire del viruso. Jei virusas isplites ir tik tiek aukų ar nebus jis kaip paprastas gripas tik tiek, kad nėra vakcinos? Ar nebus media isputusi burbula, o politikai be reikalo supanikavo?
Vytax 2020-03-25 10:22
Kas ketvirtam apsikrėtusiam 70+ amžiaus turinčiam žmogui reikalinga ligoninė. Daugiau kaip pusei iš jų reikalinga intensyvi terapija. O toliau viskas susiveda į ligoninių pasirengimą priimti pacientus. Jei intensyvios terapijos skyriuose yra pakankamai vietų, tai šansai išgyventi nėra labai blogi. Jei intensyvios terapijos skyriai perpildyti, tai kiekvienam nepatekusiajam tai tolygu mirties nuosprendžiui. Ir esate teisus dėl mirštamumo statistikos. Kelerius ateinančius metus mirštamumas sumažės, nes virusas šiais metais anksčiau laiko passims į kapus silpniausiuosius. P.S. Yra jau ir gerų žinių. Epidemiologai skaičiuoja, kad viruso pandemijos sprogimas turėtų įvykti gegužės mėnesį. Tuo metu jau bus pakankamai persirgusiųjų ir įgavusiųjų imunitetą tiek, kad virusas nustos plisti. Tad pensininkams geriausia tą pusantro mėnesio išlaukti niekur nelendant iš namų. Ypač jei prieš tai buvo apsirūpinę visokiomis atsargomis.
Evil Goku 2020-03-25 11:23
Evil Goku 2020-03-25 11:28
Palauk, kas čia gero? Persirgti turi bent 60% kad pandemija neplistų. Tai per du mėnesius Lietuvoje turėtu užsikrėsti 1,6mln žmonių. Tai gal kaip tik geriau persirgti dabar, kol ligoninės neperpildytos ir yra resursų, bei melstis kad virusas stipriai nemutuotų.
HardAxe 2020-03-25 11:30
na gal ir būtų jie greit numirę... Bet norėtum savo tėvui/seneliui pasakyt, kad dėl viruso jis mirs jau šiemet, nors sveikatos būklė dar leistų 5 metus gyventi?
Vytax 2020-03-25 11:47
Per vėlu. Pagal tokią logiką reikėjo apsikrėsti prieš dvi ar tris savaites, tam kad sirgtum dabar.
PCP 2020-03-25 11:55
Aplamai, Italija pagal demografiją senelių namai, pasaulyje iškart po japonijos. Tos 80, 90 mečių mirtys kurios būtų išsidėstę daugmaž tolygiai metų bėgyje, sukrito vienu metu per mėnesį, ir turim apokaliptinį vaizdą su daug karstų, bet realiai metų gale garantuoju statistika per daug nesiskirs nuo bet kurių kitų metų. Amerikiečiai teismuose mėgsta naudoti terminą life-years lost. T.y užmušęs vaiką gauna daugiau, negu užmušęs tą kuris jau savo gyvenimą nugyveno. Dabar gi, dėl šito karantino - kad išgelbėti labai ribotą rizikos grupę, kiek jaunų ir palyginti sveikų žmonių praras sveikatą nes laiku negavo planinių operacijų? diagnozių? ką reiškia menesiu uždelsta vėžio diagnozė, kurios dabar negali gauti daugybė žmonių? kiek praras pragyvenimo šaltinius, kris į depresiją ir tt? Vieną auką jau turim kurį papjovė kartu karantinuotas bendrapilietis. (taip jei karantinuoja po KELIS vienam kambaryje). Ir galiausiai nepaisant visko vistiek visi turės persirgti, nes net jei per stebuklą išnaikinsim virusą savo šalyje, jį kažkas jei ne šiemiet, tai kitais metais, atveš iš užsienio, nes pvž tokios šalys kaip švedija suprato jog tą suvaldyti beprasmiška ir imasi labai saikingų priemonių. Išeitis užsidaryt visam laikui, arba ruoštis kartoti kaukių balių neribotą skaičių kartų. Šita prevencija yra blogiau už pačią ligą.
devyniaragis 2020-03-25 17:59
Tik pastebėsiu, kad paties numestoj nuorodoj ketvirtis yra ne nuo apsikrėtusių, o nuo reported cases, kas gali skirtis kartais.
menten 2020-03-25 20:28
- t.y. mirtingumas gali būti dar mažesnis. Galų gale - laikas mūsų sąjungininkas - anksčiau ar vėliau bus sukurti (licencijuoti) vaistai/ vakcinos.
PCP 2020-03-25 21:12
Vaistai jau yra, o vakcinos niekas greičiau nei per 18mėn nežada. Ko laukiam? Btw, buvo nevienas jau straipsnis apie išsekusius gydytojus. Bet išsekę jie ne nuo darbo, o nuo skafandrų ir sunkiausių kaukių ir akinių su kuriais turi iškentėti po 6val ir daugiau. Kažin kaip jie jaučiasi kai važiuoja namo po darbo viešuoju transportu, ar neišvengiamai eina į parduotuvę. Čia visiems kaip ir sunku susitaikyti, bet juk niekas dėl to nesiginčija - plitimo visiškai sustabdyti neįmanoma, galima tik sulėtinti, tai lėtinkim, stabdykim, bet nereikia persistengti. viskas labai brangiai kainuos. Kai bendra panika ir jos indukuota visuomenės vienybė praeis ir ateis sąskaitos, gali būti labai liūdna ir sunku. nusikalstamumas didės. kiti dalykai. Nebus malonu. Nepameskim proto ffs.
Berserkas 2020-03-25 22:23
Būtent, dar yra naivių žmonių kurie mano jog galima dar sustabdyti plitimą. Jau viskas, per vėlu seniausiai. Dar būtų lengviau jeigu nebūtų besimptomių, o kadangi pastoviai šnekėjo pradžioje tik apie simptomus tai ir praleido visus sergančius kurie neturėjo simptomų, o jų atsekti praktiškai neįmanoma, nebent būtų žinoje tai daug anksčiau ir uždare sienas seniausiai. Dabar tik galime lėtinti plitimą, bet tikrai valstybė neišsilaikytu jeigu visi turėtume namuose sedėti be darbo. Todėl visi turi eiti į darbus. Dėl ko a taip a taip užsikrėsti gali, bet pinigų gi reikia pragyvenimui. Dėl to tie drakoniški suvaržymai nėra tokie veiksmingi. Taip, sulėtina, bet tikrai nesustabdys.
menten 2020-03-26 09:02
Teoriškai įmanoma sustabdyti apribojant socialinių kontaktų skaičių bent 4 kartus. Kinija, panašu, sustabdė (ten tik įvežtiniai atvejai) ir turi sąlyginai labai mažai susirgimų (lyginant su ES). Vakaruose, aišku, visuomenė liberalesnė, paskelbus karantiną, dauguma pagalvojo, kad čia atostogos ir sulėkė į parkus. Kai toks visuomenės sąmoningumas, gal tikrai geriau neuždaryti ne maisto parduotuvių, kol bus tokia situacija kaip Italijoj (sarcasm). Ten irgi panašiai kalbėjo - čia tik paprastas gripas, nepasimoka stabdyti pramonės/ turizmo ... Galiausiai, karantinas taikomas nesitikint visiškai sustabdyti. O laimėti daugiau laiko - kol atšils orai, bus sukurtas efektyvus gydymas, nepakrauti sveikatos apsaugos sistemos, apsaugoti rizikos populiaicija...
Niemand 2020-03-26 14:10
Sustabdymas įmanomas, kai vienas ar max keli židiniai izoliuoti. Dabar jau sustabdymą reikia pamiršti. Šiuo metu per griežtas karantinas yra taip pat blogai kaip per švelnus, tik sunku tą balansą rasti visuotinėje panikoje.
menten 2020-03-26 21:05
Todėl ir sakau, kad teoriškai, praktiškai - sunkiai įgyvendinama. Įdomu, kad šio viruso R0 2,5 (vidutiniškai), o SARS R0 = 3, tad turėtų plisti lėčiau nei SARS. Bet kaip tik yra atvirkščiai - kai SARS buvo užsikrėtę ~8k žmonių ir plitimas buvo apribotas beveik vien Kinija.
Niemand 2020-03-27 11:24
R0 priklauso nuo statistinės imties ir pasirinkto matematinio modelio. Korektiškam prognozavimui reikia labai daug duomenų. Net su šiuo virusu viskas labai išplaukę, varijuoja nuo 1 iki 3, didžiuliai plitimo skirtumai skirtinguose židiniuose, o SARS iš vis tik saujelė atvejų tebuvo (statistikos tikslais), taigi tas R0 SARS'ui galima sakyti nežinomas.
Abe7 2020-03-27 12:05
tie 200 taip eksponentiškai išaugins skaičius, kad tos tavo mistinės poliklinikos su kaukių traukimu iš šiknos kiekvienam pacientui būtų viruso platinimo šaltiniai, o kaip žinome, kam eiti į polikliniką, jei tau viskas gerai? O turint papildomų ligų tai ir virusiukas jau nebe toks nekaltas ir jau tavo mirštamumo tikimybė išauga keletą kartų ir nebe tie "statistiniai" 1-2 proc.
AAA000 2020-03-27 19:41
siaip Lietuva labai retai apgyvendinta salis - cia kapiniu sklypu nepritruks niekada. realiai labai daug kapiniu yra uzdarinejama (didesnioji dalis), nes nera kam laidotis. jos tuscios - viena kita vieta tik priziurima, o visos kitos apleistis. seniunijos istekliu neturi net normaliai tvarkyt. ir tos vietos laidot yra pilna uz dyka. reikalas tik tame, kad sostinej ten visi ispindeje, ir tingi pavaziuot kelis kilometrus toliau pasilaidot VIENA KARTA GYVENIME ir yra tipo vietu "trukumas". ir cia atseit visai Lietuvai aktuali problema... nors cia yra labai koncentruoto smegenu vingiu trukumo problema labai mazoje Lietuvos teritorijoje... taskine problema ten Vilniuje pagrinde, ir siektiek apie Klaipedoj... del Anyksciu, pamenu kazkur skaiciau state rezervines Santariskes ten. cia senai gana buvo. apie 1995-1997 kazkur (galiu klyst nepamenu daba datos ), kiek zinau pastate pastatus. galima per maps lt paziuret. nu nes tipo "rusai puls" ir sugriaus Vilniaus klinikas, tai ten numate rezervines o kai pastate - paskui nebezinojo kur det, tai kalejima siule daryt, ar dar kazka ten. va tada ir skaiciau - apie pinigu svaistyma. nu tai uzkonservavo lygtai ar kazkas ten nutiko... lygtai niekur nerase, kad nugriove ten speju panasus statinys kaip Vilniaus olimpinis stadionas tai va - realiai karantinuot, ar siaip karui net, kaip ir buvo pasiruosta ir pinigai isleisti nu tai galima ir vezt daba. nematau problemu. Palangoj +30000-40000 suitelpa sezonui. savanoriskai. tai manau ir i Anykscius galima drasiai prikist panasu kieki. ir dar i kokius Druskininkus su Birstonu panasius kiekius galima sukist. nu pasedes po menesi tie kur uzsikrete, pasveiks, pasireabilituos ir paleis. kame beda? o kur atkris - sukis po zeme, rajonuose bedu su vietu "trukumu" nera. o jei ne epidemija ar ne karas - galima juk globos namus pagyvenusiems isteigt. su elitiniu mediciniu aptarnavimu. nes Lietuvoje realiai trukumas seneliu namu. normaliu namu - su gera prieziura. normalaus palaikomojo lygio. visur eiles pusmeciams. plius kurortines zonos. nu ir viskas - problema isspresta. kuri vieta cia jum sudetinga? cia kainuotu nu kokiu 200-300 milijonu viskas... nu gal puse milijardo. ir dar kruvos darbo vietu ir garantuotas uzimtumas. o per tokia Pandemija kaip dabar - galima ten suteleportuot ir pvz uzsikretusius daktarus ir padaryt specialia zona, kur jie galetu dirbt su uzsikretusiais ligoniais. cia gi LAIKINA SITUACIJA. o daba svaistys gal net 5 milijardus... isvis neaisku kam... galvokit biski kas vyksta... cia daba visi partiniai aukso kalnus nori nuknis - nes jausi nebaudziami savo vogimuose. paziurekit kaip konservai sukruto kinieciai juk susitvarke su situacija. isgavo apie 4% maksimalu mirstamuma su visai nedidelem sanaudom ir dabar kontroliuojama situacija. nebeturi kas veikt ten ligonines. medalius jau gali daktarai dalintis - uz priesaikos ivykdyma. o pas mus taip gali viska i suda sustumt savo nieko neveikimu, kad net trecdalis tautos ismirs ir ekonomika desimtmeciui suzlugs, cia genocidas butu. ir reiketu cia jau teist uz genocido situacijos sukurima... va ka as galvoju. jei neisgaus bent panasiu rodikliu kaip kinieciai isgavo. atskaitos taskas ir metodikos jau yra. ir tiketinas rezultatas irgi jau yra. prasom veikt ir dirbt savo darba.
AAA000 2020-03-27 20:04
per metus Lietuvoje "normaliai" mirsta apie 30-45 tukstanciai su mazdaug 70 metu kaitos ciklu. cia butu kazkur grubiai 105 zmones per para. reikalas tame, kad viruso mirties-pagijimo ciklas yra tik mazdaug 21 paros. nu galim imt 38 paras - ilgiausia "uzfiksuota" atveji. vadinas mirstamumo ciklo skirtumas 25500paru/38paros=672 kartai minimum. 105 zmones padalinam is 672, gaunam 0,156. vadinas kad naturalaus mirstamumo nevirsytu - tik jei nuo viruso mirtu mazdaug po zmogu kas sesta para (ir cia geriausiu atveju, jei trumint iki 21 paros - butu ne daugiau zmogaus kas mazdaug vienuolika paru) . o numire jau daugiau, net 5 ar kiek ten, vos ne kas antra diena. naturalu mirstamuma virsija jau maziausiai 3 kartus... ir cia tik kai uzsikrete apie 400vnt... jei uzsikres 50% populiacijos - mirs kai minimum visa Ukmerge ar Utena. o jei didzioji populiacijis dalis - nuzudysim visa Panevezi. jei neatsakingai dabar sprendimus darys politgaideliai musu taip kad laukia dar mirciu progresas... jus cia galit zurnalistiniu manipuliaciju neplatint - jei nemokat statistikos patys analizuot aisku cia tik pirminiai duomenys. silpniausi uzsilenkia ir iskreipia statistika. dar ten neaisku galutiniai. siaip turetu tendencija geret - bet tik su salyga jei bus pilnaverte medicinine prieziura. jei bus bardakas - Panevezi tikrai uzkasim o jei sprendimai bus geri - tik koki baznytkaimi tepaaukosim... mazdaug kinieciu variantas. taigi ponuliai galit rinktis - mazdaug zudom Panevezi ar tik mazdaug keliu uzkrestuju teises siektiek apribojam... jusu teise sprest tarp placios galimybiu ivairoves
AAA000 2020-03-27 20:25
as siaip manau, geriausias variantas jei tu pensininkas - uzsikrest yra pirmam. kol dar medicinines paslaugos tikrai yra. butent dabar. va ta boba kur pasveiko - va jos variantas geriausias. paskui bus medicine sudamalyste maziausia pusmeti... jau matom is Ukmerges pvz, koki lygi ivaldziusi musu "siuolaikine pazangiausia medicina"