Žmonės Lietuvoje pradeda vaikščioti su kaukėmis: kada jas verta dėvėti, o kada – beprasmiška  ()

Dar prieš savaitę pamatyti parduotuvėje pirkėją su kauke buvo įvykis. Tačiau dabar tokių žmonių daugėja. Tai natūralu, nes paskutiniai nustatyti COVID-19 atvejai rodo, kad, panašu, virusas jau pradėjo plisti visuomenėje. Tačiau daugelio šalių specialistai teigia, kad šios kaukės suteikia tik iliuzinį saugumo jausmą, o kaip svarbiausia priemonė nurodoma sena kaip pasaulis rankų higiena.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Visuomenės sveikatos fakulteto profesorius Mindaugas Stankūnas savo fesibuko paskyroje pasidalino įvairių šalių specialistų požiūriu į medicininių kaukių dėvėjimą siekiant apsisaugoti nuo koronoviruso.

„Tebesitęsia diskusijos apie medicininių kaukių svarbą apsisaugojant nuo koronaviruso. Vakar mokslo žurnalas „The Lancet Respiritory Medicine“ publikavo straipsnį, kuriame išsamiai nagrinėja šį klausimą.

Straipsnio autoriai pateikia lentelę, kurioje apibendrinamos įvairių šalių rekomendacijos šiuo klausimu. Taip pat autoriai atkreipia dėmesį, kad moksliniai įrodymai dėl medicininių kaukių efektyvumo, siekiant apsisaugoti nuo kvėpavimo takų infekcijų, yra negausūs.

Šiomis dienomis prisiminiau anglų rašytojo Samuel Taylor Coleridge (1772–1834) poemą „The Rime of the Ancient Mariner“, kurioje jūreivis viduryje vandenyno taip sako: „Water, water, every where / Nor any drop to drink“ (vanduo, visur vanduo, bet nė lašo atsigerti – liet.).

Šis jo pasakymas man šiek tiek primena dabartinę situaciją. Apie jokią kitą sveikatos problemą šiuolaikinis pasaulis tiek daug nekalbėjo. Visa žiniasklaida pilna koronaviruso. Tačiau rimtų mokslinių tyrimų yra LABAI NEDAUG.

Daugelis cituojamų mokslinių šaltinių ne visai atitinka recenzuojamų mokslinių straipsnių kategoriją. Tai reiškia žemesnius reikalavimus ir paprastesnį recenzavimo (vertinimo) procesą. Taip yra dėl to, kad pasaulis nori kuo greičiau ir daugiau žinoti apie šią pandemiją, o recenzuojamus straipsnius parengti, įvertinti ir publikuoti užtrunka laiko.

Tad mes dar tikrai ne viską žinome, o gal kai ką žinome netiksliai dėl mano aukščiau paminėtų priežasčių. Bet rimtų mokslinių studijų gausėja ir tie klausimai atsakomi“, – teigė M.Stankūnas.

Pasaulio sveikatos organizacija

Jeigu esate sveikas, jums dėvėti medicininę kaukę reikia tik tokiu atveju, jeigu prižiūrite žmogų, kuriam įtariama SARS-CoV-2 infekcija.

Kinija

Medicinines arba vienkartinės kaukes apsisaugojimo tikslais turėtų dėvėti žmonės, patenkantys į vidutinės rizikos grupes: dirbantys ligoninėje, traukinių ar metro stotyse, gyvenantys su karantinuotu žmogumi, valdžios institucijų, policijos atstovai, kurjeriai.

Taip pat jas dėvėti turėtų, patenkantys į mažos rizikos grupes: būnantys vietose, kuriose yra daug žmonių, pavyzdžiui, prekybos centruose, dirbantys uždarose patalpose, besilankantys gydymo įstaigose arba dirbantys su vaikais.

Žmonėms, patenkantiems į žemos rizikos grupę (būnantys namuose, dirbantys lauke arba gerai ventiliuojamose patalpose), kaukių dėvėti nereikia arba galima dėvėti nemedicininę kaukę, pvz., iš paprasto audinio.

Honkongas

Medicininės kaukės gali sustabdyti viruso plitimą nuo sergančio žmogaus aplinkiniams. Dėvėti medicininę kaukę yra būtina visiems, kurie turi simptomų, net jeigu jie yra silpni.

Taip pat verta dėvėti medicininę kaukę važiuojant viešuoju transportu arba esant sausakimšose vietose. Tačiau taip pat svarbu nepamiršti plautis rankų. Jas būtina nusiplauti ir prieš užsidedant kaukę bei ją nusiėmus.

Singapūras

Reikia dėvėti medicininę kaukę, jeigu esama kvėpavimo takų simptomų, pvz., kosulys arba sloga.

Japonija

Veido kaukių dėvėjimas norint save apsaugoti nuo viruso, tikėtina, yra riboto poveikio. Jeigu jūs dėvite tokią kaukę uždaroje, prastai vėdinamoje patalpoje, tai gali padėti išvengti sąlyčio su lašais, kuriuos paskleidžia aplinkiniai, bet jeigu esate atviroje erdvėje, dėvėti kaukę nėra labai veiksminga.

JAV

Ligų kontrolės ir prevencijos centrai nerekomenduoja, kad žmonės, kurie jaučiasi gerai ir neturi jokių simptomų, norėdami save apsaugoti oro lašeliniu keliu plintančių ligų, įskaitant COVID-19, dėvėtų kaukes (taip pat ir respiratorius).

Jungtinė Karalystė

Veido kaukės yra labai svarbios tokiose vietose, kaip ligoninės, bet yra labai mažai įrodymų, kad jos naudingos viešose vietose.

Vokietija

Nėra pakankamai įrodymų, patvirtinančių, kad medicininės kaukės dėvėjimas reikšmingai sumažina sveiko žmogaus riziką apsisaugoti nuo viruso.

Kaip teigia Pasaulio sveikatos organizacija, medicininių kaukių dėvėjimas situacijose, kuriose tai nerekomenduojama, gali sukelti klaidingą saugumo jausmą, nes žmogus gali nebepaisyti pagrindinių higienos taisyklių, pirmiausiai, rankų plovimo.

Viskas, ką reikia žinoti apie koronovirusą ir jo sukeliamą ligą COVID-19: pagrindiniai simptomai, kaip plinta, kaip naikinti, ką daryti susirgus, kiek laiko būna ant paviršių ir organizme, apsauginės kaukės, dezinfekcija

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(13)
(0)
(13)

Komentarai ()