Kiek pavojingas seksas siaučiant koronavirusui? Ką dar galima ir ko verčiau nedaryti  (5)

Vykdant nurodymą riboti socialinius kontaktus, tenka be paliovos sukti galvas, kuo užsiimti būnant namie. Mažiausiai šansų, kad teks nuobodžiauti, ko gero, turi tie, kurie ateina vieni pas kitus žiūrėti „Netflix“, nors abu puikiai žino, kuo tai baigsis. Tiktai štai klausimas: ar užsiimti seksu galima, kai aplink siaučia koronavirusas?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kai kuriais susirgimais, kaip antai Ebolos karštlige ir Zikos virusine liga, galima užsikrėsti per spermą, aiškina Paulas Hunteris, medicinos profesorius ir infekcinių ligų specialistas iš Rytų Anglijos universiteto Noridže, Anglijoje. Na, o kad lytiniu būdu gali būti pernešta COVID-19, įrodymų nėra, rašoma portale „HuffPost UK“.

Tačiau ne tai svarbu. Pagrindine problema, anot profesoriaus, turėtume laikyti ne pačią lytinę sueiti, o prieš tai vykstančią glamonių preliudiją. „Didžiausią riziką kelia oralinis kontaktas, kvėpavimo takų sekreto sklaida. Aistringus bučinius turėtume laikyti pavojingais, bet ar įsivaizduojate, kaip užsiimti seksu nesibučiuojant?“ – retoriškai klausia P. Hunteris.

Apsikrėtimo COVID-19 lytinių santykių metu riziką vis dėlto lemia bendra žmogaus sveikatos būklė ir seksualinio gyvenimo pobūdis, priduria profesorius P. Hunteris.

Pirmiausia turite suprasti, kad priesakas riboti socialinius kontaktus skiriasi nuo nurodymo izoliuotis. Pirmuoju atveju žmogus turi stengtis kuo mažiau bendrauti su kitais, tačiau antruoju – visiškai užsidaryti, kadangi gali būti, jog jis – koronaviruso ar kito užkrato platintojas.

Jei tenka riboti socialinius kontaktus

Jei jūsų santykiai monogamiški, esate sveikas ir gyvenate kartu su partneriu, lytinio gyvenimo režimas, anot P. Hunterio, neturėtų skirtis nuo įprastinio.

„Jei turite šeimą arba gyvenate tik su partneriu, jums tereikia vengti pašaliečių – žmonių, su kuriais negyvenate. Tačiau jokios priežasties varžyti įprastą seksualinį gyvenimą aš nematau“, – nurodė profesorius.

„Esu įsitikinęs, kad kitų metų pradžioje gimstamumas išaugs“, – pareiškė jis.

Vis dėlto, jei jums priimtinas grupinis seksas arba su seksualiniais partneriais susitikinėjate ne namuose, situacija darosi sudėtingesnė.

„Jei jūsų požiūris į seksą pakankamai bohemiškas (t. y. laisvas), turėtumėte atsakingai viską apsvarstyti, – sako P. Hunteris. – Tikimybę pasigauti arba paskleisti infekciją labiausiai lemia tai, kokiu atstumu bendrausite su žmonėmis, taip pat su kokiu jų skaičiumi bendrausite.“

Galima tik priminti, kad šiaip jau rekomenduojama visiems, nesvarbu, koks jų amžius ir sveikatos būklė, vengti nebūtinų kontaktų: bus daug geriau, jeigu kol kas bendrausite virtualiai.

Jei tenka izoliuotis

Nurodymas izoliuotis nėra rekomendacinio pobūdžio – jį privalu vykdyti. Ši priemonė būtina iš užsienio šalių grįžusiems asmenims, taigi, grįžus iš užsienio ar juo labiau pajutus pirminius simptomus reikia atokiai laikytis ir nuo savo partnerio.

Kaip nurodoma nuolat atnaujinamose gairėse, tuose pačiuose namuose gyvenantys žmonės paprastai užkrečia vieni kitus, todėl nurodymas paisyti atstumo bendraujant su namiškiais tarsi netenka prasmės, nebent jūsų namiškiai patenka į ypač aukštos rizikos grupę.

„Negalima vienareikšmiškai teigti, kad virusas būtinai persiduos nuo žmogaus žmogui. Apsikrėtimo tikimybė nėra šimtaprocentinė. Dažnai ji nesiekia nė 50 proc.“ – teigia P. Hunteris

Jei nesijaučiate visai ramūs, bet labai norite pasimylėti, žinokite, kad yra būtų, kaip sumažinti intymių santykių metu kylančią užsikrėtimo COVID-19 riziką.

„Konkrečiai minėti turbūt nebūtina, nes visi puikiai supras, kas turima omeny. Tiesiog atliekant vienus veiksmus kontaktas su skysčiais, išskiriamais kito asmens organizmo, yra didesnis, o atliekant kitus – mažesnis“, – užsimena P. Hunteris.

Platesnio paaiškinimo, ko derėtų vengti, ko gero, ir nereikia.

Viskas, ką reikia žinoti apie koronovirusą ir jo sukeliamą ligą COVID-19: pagrindiniai simptomai, kaip plinta, kaip naikinti, ką daryti susirgus, kiek laiko būna ant paviršių ir organizme, apsauginės kaukės, dezinfekcija

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(8)
(-8)

Komentarai (5)