Kažkodėl daugybę vyrų užplūsta liūdesys po sekso: tai žinojo dar senovės graikai, bet kodėl taip vyksta?  ()

Nors vyrai nemėgsta apie tai kalbėti, ir juos dažnai kamuoja liūdesys. Tiesa, kartais jis aplanko pačiu keisčiausiu metu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Seksas sukelia didžiulį malonumą. Smegenyse užverda visas chemikalų kokteilis, o tarp rankų banguoja moters kūnas - kas čia gali nepatikti? Tačiau daugelį vyrų anksčiau ar vėliau ištinka keistas fenomenas, žinomas dar nuo antikos laikų.

Liūdesys po sekso. Apie jį rašė dar senovės graikų gydytojas Galenas, kuris tvirtino, kad po sueities ir visi gyvūnai būna liūdni. Jo nuomone tik gaidžiai ir moterys po sekso išlaikė gerą nuotaiką. Tai nėra visiška tiesa, bet liūdesys po sekso iš tikrųjų aplanko didelę dalį vyrų.

Mokslininkai nežino, kas sukelia šį keistą jausmą. Spėliojama, kad galbūt pasąmonėje vyrai nėra patenkinti santykiais ir jiems trūksta artumo. Tas jausmas lieka nepatenkintas, todėl kažkur vyro pasąmonėje likęs nusivylimas jaučiamas kaip liūdesys. Būtent dėl to šis jausmas dažnai aplanko po masturbacijos. Taip pat spėliojama, kad staigus atsipalaidavimas yra tarsi griūtis - nuo euforijos pereinama prie kasdieniško gulėjimo lovoje ir tai liūdina.

Kad ir kokios priežastys tai nulemtų, tai yra tiesiog juokingai dažnas fenomenas. 2019 metais publikuotas tyrimas, įtraukę 1208 vyrus, atskleidė stebėtiną liūdesio po sekso dažnumą. 40 % dalyvių pripažino patyrę liūdesį po seksualinių santykių, o 20 % teigė, kad tai patyrė visai neseniai. Nedidelis procentas tyrimo dalyvių tą liūdesį pajusdavo gana dažnai. Mokslininkai nustatė, kad kartais tas liūdesys yra susijęs su anksčiau patirta seksualine prievarta, lytinės funkcijos sutrikimais ar tiesiog patiriamu stresu.

Liūdesys po sekso jau pats savaime yra keistas fenomenas. Tačiau turbūt dar keisčiau tai, kad jis žymiai dažniau kamuoja vyrus. Kitas tyrimas parodė, kad liūdesį po seko jaučia mažiau nei 10 % moterų. Vėlgi, neįmanoma paaiškinti, kodėl taip yra - galbūt moterys laisviau reiškia savo jausmus, todėl jose nesikaupia tokie staigūs nuotaikų pasikeitimai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(17)
(7)
(10)

Komentarai ()