Ar tikrai COVID-19 persiduoda per banknotus? Štai ką skelbia Pasaulio sveikatos organizacija  (1)

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) kovo pabaigoje išplatino pranešimą, kad neturi duomenų, jog COVID-19 gali persiduoti per banknotus. Toks pranešimas buvo paviešintas pasklidus informacijai, jog virusu rizikinga užsikrėsti naudojantis grynaisiais pinigais.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„PSO niekada neskelbė informacijos, kad banknotai gali platinti COVID-19 virusą, ir nėra pareiškusi oficialaus pranešimo apie tokią galimybę“, – tarptautiniam finansų portalui „Market Watch“ sakė PSO atstovė spaudai  Fadela Chaib.

PSO atstovai pabrėžia, kad atsiskaičius grynaisiais pinigais yra rekomenduotina, kaip ir atsiskaičius kitokiais būdais, plauti rankas ir prisilaikyti bendrų higienos reikalavimų.

Remiantis 127 pasaulio organizacijas vienijančios Europos grynųjų pinigų valdymo įmonių asociacijos (ESTA) pranešimu, Europos centrinis bankas taip pat neturi įrodymų, jog banknotai gali perduoti viruso užkratą. Pranešime rašoma, kad „Eurosistema“ reguliariai atlieka įvairius euro banknotų gamybos ir platinimo poveikio visuomenės sveikatai tyrimus, įskaitant ir galimą užkrėtimą virusu.

Tai, kad grynieji pinigai nėra pati geriausia terpė virusams plisti patvirtina ir mokslininkai. „Banknotai iš tikrųjų yra prasta terpė išgyventi virusams, nebent kažkas į jas nuolat čiaudėtų“, – sako dr. Christine Tait-Burkard, Edinburgo universiteto Roslino instituto infekcijų ir imuniteto ekspertė.

Kiek didesnę viruso pernešimo tikimybę turi bankomatų paviršiai, kadangi jais naudojasi daug vartotojų, kurie rankomis liečia bankomatų ekranus ar funkcinius klavišus. Tiesa, bankinės įrangos priežiūros paslaugas teigiančių bendrovių atstovai teigia, kad bankai naudoja įvairias efektyvias bankomatų paviršių dezinfekavimo priemones, sumažinančias užsikrėtimo riziką.

„Esame parengę išsamias rekomendacijas bankams, kaip tinkamai prižiūrėti bankomatus karantino laikotarpiu. Be to, mūsų specialistai, kurie fiziškai vyksta prie bankomatų, yra aprūpinti visomis būtiniausiomis apsaugos priemonėmis. Papildomai yra dezinfekuojami bankomatų ekranai ir funkciniai klavišai. Tai padeda maksimaliai sumažinti vartotojų grėsmę užsikrėsti COVID-19 virusu naudojantis bankomatais“, – sako Tomas Augucevičius, bankinių technologijų bendrovės BS/2, teikiančios bankinius sprendimus ir savitarnos įrenginių priežiūros paslaugas  13-ikoje valstybių, generalinio direktoriaus pavaduotojas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(9)
(2)
(7)

Komentarai (1)