„Jūs galėsite skraidyti, dainuoti, užsiimti seksu – tai dar geriau nei VR“: MIT mokslininkai kuria įrenginį, kuris leis jums sapnuose išdarinėti tokius dalykus, kokius matėte „Inception“ filme (Video)  ()

Tyrėjų komanda iš „MIT Dream Lab“ nuo 2017-ųjų dirba prie nešiojamo įrenginio, kuris galės stebėti sapnus ir su jais sąveikauti įvairiausiais būdais. Įskaitant ir galimybę juos kontroliuoti bei sapnuoti tai, ką norite.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Pasak „OneZero“, tyrėjų komandos tikslas yra gana radikalus. Kartą ir visiems laikams įrodyti, kad sapnai nėra vien tik kažkokie padriki vaizdiniai, o kad juos „galima nulaužti, patobulinti ir palenkti norima kryptimi.“

Kitaip tariant, „Inception“ filmo scenarijus virstų realybe ir tam tereikėtų užsidėti specialią tyrėjų kuriamą pirštinę.

„MIT Dream Lab“ tyrėjas Adamas Horowitzas teigia, kad trečdalį gyvenimo pramiegame ir šį laiką galėtume išnaudoti kur kas efektyviau.

„Nesvarbu ar tai būtų atminties galimybių didinimas, kūrybiškumo didinimas ar tiesiog nuotaikos ir darbo našumo pakėlimas prieš prasidedant kitai dienai. Visi šie dalykai, kuriuos jūs galėtumėte padaryti per naktį – yra labai svarbūs“, - teigia Horowitzas.

Į pirštinę panašus prietaisas vadinamas „Dormio“. Jį sukūrė „Dream Lab“ tyrėjai ir tvirtinama, kad įrenginyje yra daugybė jutiklių, kurie sugeba įvertinti kokioje miego būsenoje yra ją dėvintis žmogus.

Kai tik žmogus atsiduria pereinamoje fazėje prieš užmiegant – tai vadinama hipnagogija – pirštinė tai užfiksuoja ir iškart paleidžia iš anksto įrašytą garsinį signalą, dažniausiai sudarytą vos iš vieno žodžio.

„Hipnagoginiai vaizdiniai ar haliucinacijos yra normali sąmonės būsena pereinant nuo būdravimo prie miego“, - teigė šiame tyrime nedalyvaujantis Kembridžo universiteto psichologijos mokslų daktaras Valdas Noreika.

Hipnagogija kiekvienam žmogui pasireiškia skirtingai. Kai kurie teigia, kad tokioje būsenoje patiria stiprias regėjimo ir klausos haliucinacijas, o kiti sugeba pabendrauti su kitu žmogumi.

Natūraliai tokia būsena pasitaiko ne taip jau ir dažnai ir toli gražu ne kiekvienam. Su „Dream Lab“ sukurta „Dormio“ pirštine tai būtų galima kontroliuoti.

Mokslininkai jau atliko bandymus su 50 žmonių ir visiems jiems prieš pat užmiegant buvo siunčiama ta pati garsinė žinutė: balsu buvo pasakoma – „tigras“. Ir visi žmonės pamatydavo tigrą.

Mokslininkai tvirtina, kad toks prietaisas labai pagelbėtų vystant su miegu susijusį mokslą ir gautume naujų žinių.

Beje, internete netgi buvo paskelbtos išsamios instrukcijos, kaip tokį „Dormio“ prietaisą pasigaminti namuose. Ir bent jau teoriškai tą gali pasidaryti kiekvienas.

Įdomu yra ir tai, kad „Dream Lab“ mokslininkė Juditha Amores sukūrė panašų prietaisą, kurio veikimo principas paremtas ne garsiniu signalu, bet skleidžiamu kvapu.

Iš anksto nustatytą kvapą šis prietaisas pradeda skleisti tada, kai juo besinaudojantis žmogus pereina į N3 miego stadiją – regeneracinį periodą, kai kūnas save gydo ir stiprinama atmintis.

Pagrindinė idėja, padedant šiam įrenginiui ir skleidžiant specialius kvapus, sustiprinti šiuos efektus.

Tyrėjai tikisi, kad su jų įrenginiais miegantieji galės daryti ir dar daugiau – netgi kontroliuoti tai, ką sapnuoja.

Praėjusiais metais „Dream Lab“ organizavo „Drem Engineering“ dirbtuves, kurių metų diskutavo apie „skaidraus sapnavimo“ pasaulį. Būseną, kai sapnuodami žmonės supranta, kad tuo metu jie sapnuoja.

Yra nedidelė dalis žmonių, kurie sugeba tai suvokti ir netgi sapnus kontroliuoti. Skaičiuojama, kad tokiais gebėjimais pasižymi apie 1 proc. populiacijos. Tačiau absoliuti dauguma žmonių to nesugeba ir toks MIT įrenginys galėtų leisti patirti visiškai naujus įspūdžius.

„Skaidrus sapnavimas yra toks jaudinančiai svajingas pojūtis“, - teigė Monrealio universiteto psichiatrijos profesorius Tore Nielsenas ir pridūrė, kad šioje būsenoje „galite skristi, dainuoti, mylėtis – tai geriau nei VR [virtuali realybė]“.

Žinoma, iki tokių galimybių dar teks padirbėti ir patobulinti „Dormio“ įrenginį, bet pirmieji sėkmingi bandymai parodė, kad kryptis pasirinkta teisinga. Ir tai, ką matėme „Inception“ filme - vieną dieną gali virsti realybe.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
Autoriai: Darius Verbickas
(43)
(4)
(39)

Komentarai ()