Kaip „atvėsinti perkaitusias žmogaus smegenis“ ir padėti joms nurimti? Specialus vandens ir alkoholio mišinys ir kitos naujausios miego technologijos (Video)  (1)

Miego technologijų bendrovės kasmetinėje elektronikos parodoje „Consumer Electronics Show“ Las Vegase tikrai nesnaudė – ten buvo pristatytos beveik 70 mlrd. dolerių jau sudarančios rinkos naujovės ir įdomiausi sprendimai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Dešimtys įvairių produktų, tarp kurių tiek dar konceptualios idėjos, tiek JAV Maisto ir vaistų administracijos pritarimo jau laukiantys siūlymai, CES parodoje pristatyti pirmą kartą.

Bendrovė „Ebb Therapeutics“ pristatė naują įrenginį, skirtą „atvėsinti perkaitusias jį naudojančio asmens smegenis“ – priekinė smegenų dalis vėsinama vandens ir alkoholio mišiniu, kurio temperatūra svyruoja nuo 15 iki 18 laipsnių. Iš pirmo žvilgsnio prietaisas primena savotišką miego kaukę, tik dedamą ne ant akių.

Bendrovės vadovas ir vienas iš idėjų generatorių Ericas Nofzingeris sako, kad šis prietaisas skirtas tiems, kurių smegenys dirba taip intensyviai, jog atrodo, kad tuoj perkais. Tokiems nė minutei mąstyti nesiliaujantiems šiuolaikiniams žmonėms, kaip teigia ekspertai, vėsa padeda greičiau užmigti ir kokybiškiau pailsėti.

„Ebb Therapeutics“ vadovas Ericas Nofzingeris: „Naktimis išsimiegoti sunkiai pavyksta arba netgi visai nepavyksta tiems, kurių smegenų veikla pernelyg aktyvi, ypač priekinės smegenų dalies. Tai mūsų vadinamosios mąstančios smegenys. Jeigu jos persidirba, mintys veja viena kitą be paliovos, negalime nusiraminti ir užmigti“.

Specialus vėsinantis skystis laikomas šaldymo dėžėje, į ant galvos užsidedamą prietaisą pumpuojamas vamzdeliu. Vartotojas gali pats reguliuoti skysčio temperatūrą ir nuspręsti, kiek ilgai vėsinti perkaitusias smegenis – su prietaisu netgi galima miegoti.

Iš pradžių šį sprendimą savo pacientams galėjo rekomenduoti tik gydytojai, tačiau dabar už 499 dolerius jį įsigyti gali visi norintys.

Elektronikos parodoje pristatyta daug gaminių ir tiems, kuriems problemų užmiegant nekyla, bet jie turi kitų bėdų. Štai, pavyzdžiui, knarkiantiems turi ką pasiūlyti startuolio iš Pietų Korėjos „Maetel“ įkūrėjas Key Jeongas – tiek programėlę išmaniajam, tiek specialią pagalvę.

K. Jeongo bendrovė pirmą kartą pristato „Zeremą“ – išmaniąją pagalvę, kuri fiksuoja knarkimą ir prisitaiko aukščiu: prireikus pripučiamos pagalvės viduje esančios silikoninės kišenės. Pagalvėje įdiegtas mikrofonas, akimirksniu fiksuojantis knarkimą, o slėgio jutiklis aptinka žmogaus kvėpavimo ir knarkimo ypatybių skleidžiamas vibracijas.

Be to, ši pagalvė, jau nekalbant apie knarkimo problemos sprendimą, taip pat siunčia duomenis programėlei, kuri analizuoja žmogaus miego kokybę ir trukmę. Balandį „Maetel“ pradės rinkti lėšas projekto įgyvendinimui.

Bendrovės teigimu, tokios knarkimo prevencijos pagalvės kaina sieks apie 300 dolerių.

Prancūzijos elektronikos bendrovė „Withings“ Las Vegase pristatė savo naujausią išmanųjį gaminį – specialų laikrodį.

Bendrovės vadovas Mathieu Letombe „Core ScanWatch“ apibūna kaip kol kas pažangiausią savo produktą. Skelbiama, kad jis geba aptikti miego apnėją ir prieširdžių virpėjimą.

Remiantis Nacionalinio širdies, plaučių ir kraujo ligų tyrimo instituto duomenimis, miego apnėja „pasireiškia, kai miegant trumpam užsiblokuoja viršutiniai kvėpavimo takai, ir žmogus liaujasi kvėpavęs“. Negydoma miego apnėja gali baigtis rimtomis komplikacijomis, pavyzdžiui, infarktu, glaukoma ir kitais.

M. Letombe sako, kad jų siūlomas laikrodis žada revoliuciją, nes diagnozuoti šiam sutrikimui pakanka vos vienos nakties segint šį prietaisą. Laikrodžio užfiksuoti rezultatai analizuojami programėlėje, jais labai paprasta dalytis su savo gydytoju. Maža to, šis stilingas aksesuaras gali atlikti elektrokardiogramą ir nustatyti deguonies kiekį kraujyje.

Belieka sulaukti JAV pareigūnų palaiminimo, ir ši naujovė taps prieinama visiems. Keturių skirtingų šių laikrodžių modelių kaina svyruoja nuo 249 iki 299 dolerių.

Į Jungtinių Valstijų miego technologijų rinką bando brautis ir dar viena prancūzų bendrovė. „URGOtech“ Las Vegase pristatė inovatyvų prietaisą „URGOnight“, skirtą išmokyti mūsų smegenis ignoruoti naktį įvykstančius garsų, temperatūros ar šviesos pokyčius, galinčius išblaškyti miegą.

Ant galvos užsidedamas įrenginys ir jam skirta programėlė išmaniajam analizuoja sensomotorinoius pokyčius ir saugo mūsų ramų miegą. Tereikia bent tris kartus per savaitę po mažiausiai 20 minučių naudotis šiuo prietaisu ir, kaip teigia bendrovės vadovas Guirecas Le Lousas, pavyks išmokyti savo smegenis nereaguoti į pokyčius. Mokymosi procesas vyksta programėlėje žaidžiant įvairius žaidimus. Prancūzo teigimu, jų produktas rinką pasieks jau birželį ir kainuos apie 500 dolerių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(2)
(0)
(2)

Komentarai (1)