Juk niekas nekarpo laukinių arklių kanopų - tai kodėl reikia kaustyti naminius arklius?  (2)

Neprižiūrėtos naminio arklio kanopos gali sukelti labai didelių problemų. Jos perauga, arkliui tampa sunku vaikščioti, gali prasidėti įvairios sąnarių problemos, o apie efektyvų darbą galima net nebegalvoti. Tačiau tuo pat metu niekas nekarpo laukinių arklių kanopų ir jų nekausto. Kodėl?


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visų pirma, reikia paminėti tikriausiai paprasčiausią faktą, kurį supranta ne visi - naminiai gyvūnai yra visiškai kitokie nai laukiniai. Naminė višta nėra tiesiog iš gamtos paimtas paukštis - gamtoje vištų nėra. Naminė karvė turi laukinių giminaičių, tačiau mūsiškių karvių gamtoje irgi nebūna. Lygiai taip pat ir naminis arklys yra kitoks nei laukiniai. Juk mes gyvūnus veisėme per amžius ir juos stipriai pakeitėme.

Arkliai buvo veisiami specifinėms sąlygoms ir darbams. Ūkiams buvo veisiami labai stiprūs ir ištvermingi arkliai, mūšiams - drąsūs žirgai, lenktynėms - greiti žirgai ir taip toliau. O tada mes tuos gyvūnus laikome dirbtinėse sąlygose - žmonių sukurtose pievose ir tvartuose.

Tai kodėl laukinių arklių kanopų nereikia karpyti ir kaustyti? Nes jie yra prisitaikę gyventi be mūsų. Jie visą laiką juda ir jų kanopos dyla taip pat greitai, kaip ir auga. Akmenys, žvyras, smėlis - visa tai po truputį dilina jų kanopas. Ir net jei kiltų kokia problema, kalvis jiems tiesiog nepadėtų, nes gamtoje kalvių nėra.

Tuo tarpu naminių arklių kanopos dažnai auga šiek tiek greičiau. Jie taip išvesti, kad būtų sveikesni. Be to, mes juos šeriame subalansuotu maistu, o jie juda lygiais ir tikrai ne tokiais abrazyviais paviršiais. Taigi, jų kanopos gali peraugti, nes jų gyvenimo būdas yra kitoks ir jie taip gerai kanopų nenusidilina.

Prie to dar reikia pridėti ir žmonių lūkesčius. Žmonės nori, kad žirgai gražiai vaikščiotų ir gražiai atrodytų, todėl kanopas reikia prižiūrėti itin kruopščiai. Žirgams dažnai tenka vaikščioti ir nenatūraliai kietais paviršiais - asfaltu ir betonu. Taigi, kanopas tenka paruošti - kalamos pasagos arba ant jų maunami specialūs batai.

Taigi, laukinių arklių nereikia prižiūrėti, nes jų prižiūrėti nėra kam ir jie yra prisitaikę gyventi taip, kaip gyvena. Tas pats galioja ir kitiems naminiams gyvūnams.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(19)
(12)
(7)

Komentarai (2)