Ar aštuonkojai tikrai turi aštuonias kojas? Kas tai yra čiuptuvai, kuo jie skiriasi nuo rankų ir kodėl aštuonkojis iš tikro neturi nei vieno čiuptuvo  ()

Galvakojai moliuskai yra jūrinių moliuskų klasė, kuriai, be kita ko, priklauso aštuonkojai, sepijos ir kalmarai. Galvakojai tokį pavadinimą gavo ne šiaip sau – tai reiškia, kad jie turi tiesiai iš galvos išeinančias galūnes. Taigi, jie yra puikiai žinomi dėl savo „rankų“ ir čiuptuvų.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Ir nors visi galvakojai turi rankas, ne visi turi čiuptuvus.

Čiuptuvai yra ilgi, lankstūs organai, kuriuos turi bestuburiai gyvūnai. Čiuptuvai jiems yra svarbūs maitinantis, juntant ir sugriebiant. Čiuptuvai yra ilgesni nei rankos, yra įtraukiami bei turi plokščius galiukus, padengtus siurbtukais.

„Rankos“ yra panašios į čiuptuvus – tačiau vis dėlto pastebimai skiriasi. „Rankos“ yra padengtos siurbtukais, kurie padeda sugriebti maistą. Be to, šios rankos padeda prisitvirtinti prie paviršių besiilsint.

Atrodo, kad šiuos du dalykus lengva supainioti, tačiau kalbant apie galvakojus, egzistouja žymus skirtumas tarp „rankų“ ir čiuptuvų. Ir lengviausia tai atskirti yra pagal tai, kad ant „rankų“ per visą jų ilgį yra siurbtukai – o štai čiuptuvai siurbtukus turi tik ant galiukų.

Tai reiškia, kad aštuonkojai turi 8 rankas, tačiau neturi čiuptuvų – o tuo tarpu kiti galvakojai (pavyzdžiui, sepijos ir kalmarai) turi aštuonias „rankas“ ir po du čiuptuvus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(6)
(4)
(2)

Komentarai ()