Pastebėta, kad ko gero COVID-19 sukelia paslaptingą Kawasaki ligą - kas tai yra?  (1)

JAV gydytojai teigia pastebėję galimą koronavirusinės infekcijos komplikaciją, kuri pasireiškia vaikams. Tai reta uždegiminė būklė, vadinama Kawasaki liga.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Anglijos nacionalinė sveikatos tarnyba išsiuntė įspėjimą medikams ir sekmadienį Pediatrijos intensyvios terapijos bendruomenė apie tai paskelbė „Twitter“ socialiniame tinkle savo nariams. „Twitter“ žinutėje įspėjama apie nedidelį pagausėjimą sunkiai sergančių vaikų, kuriems buvo diagnozuota COVID-19 ir kurių kraujo mėginiai parodė tiek toksinio šoko sindromą, tiek atipinę Kawasaki ligą.

Apie tokias komplikacijas, medikų teigimu, buvo keletas pranešimų ir iš Italijos bei Ispanijos.

JAV Stanfordo vaikų ligoninės medikai teigė taip pat pastebėję tokių atvejų. Jie pasakojo apie 6 mėnesių mergaitę, atvežtą į ligoninę dėl Kawasaki ligos, kuriai vėliau diagnozuotas ir koronavirusas.

Kawasaki liga arterijų sienelėse sukelia uždegimą ir gali sutrikdyti kraujui tekėti link širdies. Paprastai tai išgydoma būklė ir daugelis vaikų pasveiksta be jokių neigiamų pasekmių, bet ji gali būti ir mirtina.

Niekas nežino, kas sukelia Kawasaki ligą, bet kai kurie tyrimai rodo ryšį su virusais ar bakterine infekcija.

Vaikui šiuo atveju iš pradžių Skubios pagalbos skyriuje, anot Stanfordo ligoninės atstovų, buvo diagnozuota virusinė infekcija. Mergaitė buvo nerami, karščiavo ir nevalgė. Ji nekosėjo ir neturėjo kongestijos. Gripo nenustatyta ir gydytojai jai diagnozavo virusinę infekciją. Vėliau mažylei atliktas COVID-19 testas, kurio rezultatas buvo teigiamas.

Sekančią dieną mergaitė karščiavo ir ją išbėrė dėmėmis. Krūtinės rentgeno tyrimas parodė mažas baltas dėmeles jos plaučiuose. Taigi medikai nusiuntė vaiką į Skubios pagalbos skyrių.

Kūdikiui pasireiškė Kawasaki ligos simptomai, todėl jai buvo suleistas intraveninis imunoglobinas ir duota didelė aspirino dozė – toks yra standartinis šios ligos gydymas.

Praėjus dviem savaitėms po to, kai buvo išrašyta iš ligoninės, mergaitė nebeturėjo jokių kvėpavimo takų ligos simptomų ir dabar jaučiasi gerai.

Studijos autoriai nurodo, kad, kadangi koronavirusas yra naujas ir ne visi vaikams pasireiškiantys simptomai žinomi, mokslininkai norėtų toliau patyrinėti galimas infekcijos asociacijas su Kawasaki liga.

Daktaras Bradas Segalas, dirbęs su šiuo atveju, sakė, kad komandą nustebino mergaitei nustatytas teigiamas COVID-19 testas.

„Vėliau nebeatrodė visiškai šokiruojantis faktas, kad tokia asociacija galima. Kawasaki liga savaime dažnai prasideda prieš kvėpavimo arba žarnyno ligas, – teigė B.Segalas, dirbantis Standfordo vaikų ligoninės Vaikų neurologijos skyriuje. – Jau anksčiau buvo žinoma, apie Kawasaki ligą. Niekas iki galo jos nesupranta, bet spėjama, kad ją sukelia infekcija. Tai tarsi imuniteto išderinimas“.

B.Segaas nemato, kad kolegos jo ligoninėje pastebėjo daugiau Kawasaki ligos pasireiškimų, sietinų su koronavirusu, ir mano, kad tokia šios indekcijos komplikacija yra gana neįprasta.

„Šiuo SARS COVID-19 atveju, aš manau, dar per anksti žinoti, ar tai yra kas nors specifiško patofiziologijoje, ar tai tiesiog dar vienas infekcijos įprastumas“, – kalbėjo B.Segalas.

Mokslininkų komanda domėjosi, ar kiti kolegos nepranešė apie ką nors panašaus, bet apie panašius atvejus žinių nerado, kol vienas tėvas neparašė CNN apie tokį atvejį Jungtinėje Karalystėje.

„Vis dėlto nemanau, kad matysime tokių atvejų bangą, – ramino B.Segalas. – Kol kas, mūsų turimomis žiniomis, tai nėra kas nors, dėl ko šeimos, net jeigu jose yra koronavirusas, turėtų nerimauti“.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centrų teigimu, kol kas dauguma vaikų koronaviruso atveju pasireikšdavo tik lengvais simptomais.

Parengta pagal CNN

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(0)
(4)

Komentarai (1)

Susijusios žymos: